Biznis

Odluka o ukidanju zajmova za likvidnost

Grčke banke već danas ostaju bez novca iz Europe?

Grčke banke već danas ostaju bez novca iz Europe?
Foto: Flickr CC

Europska središnja banka već bi danas trebala prekinuti posuđivanje novca grčkim bankama, prenosi N1info

Visoki izvori kazali su za BBC da bi odluka o ukidanju zajmova za likvidnost (ELA), o kojima ovise grčke banke, trebala biti donesena već danas tijekom dana. Ipak, stručnjaci se slažu i vjeruju da ECB neće u potpunosti ukinuti financiranje, već će ga samo "srezati".

Francuski premijer Manuel Valls komentirao je da je ECB nezavisan, ali da smatra da ne bi bilo dobro da ukine financiranje grčkih banaka budući da će u tom slučaju najviše ispaštati grčki narod.

Podsjetimo, nakon iznenađujuće najave referenduma, Atena je zatražila produljenje postojećeg programa financijske pomoći nakon utorka, dana kada MMF-u mora platiti 1,6 milijardi eura ili će se suočiti s bankrotom. No, ostalih 18 članica eurozone jednoglasno je odbacilo taj zahtjev, jasno pokazujući koliko se grčki premijer Aleksis Cipras otuđio od ostatka bloka.

Birači će 5. srpnja odlučiti o tome treba li Grčka prihvatiti paket ekonomskih reformi koji su predložili vjerovnici u zamjenu za nove zajmove kojima bi zemlja izbjegla stečaj.

Razapeti između straha od gospodarskog sloma i otpora međunarodnim kreditorima, puno je Grka u stanju šoka, iako ankete objavljene u nedjeljnjim novinama pokazuju da je većina za prihvaćanje uvjeta financiske pomoći.

"Pokušavaju nas ubiti. Milsim da se ne radi o izboru između toga ostali ili izaći iz eurozone. Ti se uvjeti jednostavno ne smiju prihvatiti", rekao je 70-godišnji George Kambititis. "Mi novca nemamo, a oni žele uzeti još. Što ćemo jesti, kako ćemo preživjeti?", upitao je.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.