Biznis

Veliki prosvjed mljekara

Hrvatski mljekari prosvjedom u Bruxellesu tražili veću otkupnu cijenu mlijeka

Hrvatski mljekari prosvjedom u Bruxellesu tražili veću otkupnu cijenu mlijeka

Hrvatski proizvođači stoga ne zaziru od novih prosvjeda i već ranije najavljivanih blokada graničnih prijelaza

Veliki prosvjed mljekara pred Europskim parlamentom u Bruxellesu. Sa oko 2000 traktora članovi Europskog mljekarskog saveza jučer su napravili blokadu i upozorili na loše stanje u mljekarskom sektoru te još jednom zatražili veću otkupnu cijenu mlijeka.

Iz Hrvatske je put Bruxellesa još u nedjelju krenulo 30-ak domaćih mljekara. Ni pet sati hoda u kilometarskoj koloni nije smetalo: "Tražimo europsko razumijevanje i podršku", rekao nam je mljekar Bojan Kolarić. "Normalno, poruke su da želimo fer cijenu mlijeka za dostojan život seljaka. Očekujemo da će se uvidjeti problemi koji pritišću seljake", kaže Kolarić.

Europski mljekarski sektor proživljava duboku krizu, zbog koje se svakodnevno gase na stotine farmi. Ni u Hrvatskoj nije bolje: mali su poticaji, nepovoljni krediti a otkupna cijena mlijeka i dalje je preniska, smatra mljekar Mladen Šolčić. "Da se mlijeko ne može proizvoditi po cijeni po kojoj se proizvodi, ispod cijene koštanja. Gubimo kunu po mlijeku. Evo, moje dotično gospodarstvo koje ima milijun i 700 litara godišnju proizvodnju, lani je imalo 960 tisuća minusa", otkriva Šolčić.

Hrvatski proizvođači stoga ne zaziru od novih prosvjeda i već ranije najavljivanih blokada graničnih prijelaza, poručuje Šolčić. "Ovo ne vodi nikud. Ove godine ćemo sigurno do kraja godine izgubiti 30-ak tisuća komada muznih krava u koje se ulagalo. Na kraju će to mljekarstvo propasti", naglasio je Šolčić.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.