Biznis

Regionalno gastro natjecanje

Održano regionalno natjecanje Gastro 2017.

Održano regionalno natjecanje Gastro 2017.

Danas se u Malom Lošinju, u hotelu Bellevue održava regionalno gastro natjecanje Gastro 2017 za regiju III – Sjeverno hrvatsko primorje, odnosno za učenike iz Istarske, Ličko-senjske i Primorsko goranske županije

Na otvorenju natjecanja Gastro 2017, uz gradonačelnicu Malog Lošinja Anu Kučić, sudjelovao je i glavni tajnik Ministarstva turizma Ivo Bašić.

„Mi u Lošinju njegujemo komunikaciju i suradnju svih privatnih i poslovnih subjekata, kako onih većih poput grupacije Jadranka i Lošinjska plovidba, tako i onih manjih koji razmišljaju i djeluju pozitivno u cilju napretka našega grada. Posebno ističem našu Srednju školu Ambroza Haračića  koja je domaćin današnjeg natjecanja, a koja već duži niz godina kroz različite aktivnosti i manifestacije, u suradnji s Gradom, Turističkom zajednicom te privatnim subjektima, svoje učenike strukovnih usmjerenja potiče na aktivno sudjelovanje i predstavljanje stečenih znanja i vještina, vraćajući na taj način zasluženo poštovanje ovim iznimno cijenjenim i vrijednim zanimanjima. Možemo biti ponosni što imamo resurse, razvojne potencijale i mlade kvalitetne ljude da se odlučno nosimo sa svim izazovima koje nam turizam i tržište nameću.“, istaknula je gradonačelnica Kučić na otvorenju.

U sklopu natjecanja, gradonačelnica Kučić, glavni tajnik Bašić, član Uprave Jadranke d.d., Goran Filipović te ravnatelji srednjih škola koje sudjeluju u natjecanju održali su sastanak na temu daljnjeg unapređenja i promoviranja zanimanja u turizmu, na kojem se razgovaralo o mogućnostima daljnjeg povezivanja javnog i privatnog sektora u turizmu te jačanju kompetencija i podizanju kvalitete ljudskih potencijala.  Glavni tajnik Bašić istaknuo je kako „Ministarstvo turizma veliku pozornost posvećuje strukovnom obrazovanju u turizmu, a svakako će promocija zanimanja kroz razne programe i inicijative biti u fokusu i u narednom periodu“, rekao je tajnik Bašić te predstavio projekt realizacije Regionalnih centara kompetencija za što je dostupno 35 milijuna eura iz EU fondova, što su svi sudionici sastanka podržali kao odličnu inicijativu te su ravnatelji pokazali interes za u uključivanjem u proces realizacije tog projekta.

Svrha natjecanja Gastro 2017 je predstavljanje rezultata rada prema nastavnim planovima i programima za zanimanja kuhar, konobar, slastičar, hotelijersko – turistički tehničar i turističko – hotelijerski komercijalist te motiviranje učenika za nastavak obrazovanja i promoviranje turističko-ugostiteljske djelatnosti. Domaćin natjecanja je Srednja škola Ambroza Haračića u Malom Lošinju. Natjecanje ugostiteljsko-turističkih škola odvija se u pet gastronomskih disciplina te u tri hotelijersko-turističke discipline. Za sudjelovanje na ovogodišnjem natjecanju u regiji III ukupno se prijavio 51 učenik iz 13 škola. Natjecanje u pet gastronomskih disciplina sastoji se od: pripremanja menija, posluživanja menija, pripremanja hladnog slanog izloška, pripremanja hladnog slatkog izloška, pripremanja barskih mješavina, a u tim disciplinama će ukupno sudjelovati 30 učenika. Na natjecanju u tri hotelijersko–turističke discipline sudjelovat će 21 učenik i to u disciplinama: poslovanje recepcije hotela, poslovanje putničke agencije, predstavljanje turističkog odredišta. Učenici će se natjecati pojedinačno, modularno na hrvatskom i jednom stranom jeziku  (engleskom, njemačkom ili talijanskom), a učenike će ocjenjivati članovi regionalnih povjerenstava.

Osim u Malom Lošinju, danas se održava natjecanje u još tri regije – Središnja Hrvatska u Zagrebu (regija I), Istočna Hrvatska u Virovitici Bjelovaru i Pitomači (regija II),  Južna Hrvatska u Šibeniku (regija IV). Učenici s najboljim rezultatima u regionalnim natjecanjima sudjelovat će na državnom natjecanju koje će se ove godine održati u Crikvenici, od 20. do 23. Ožujka. Domaćin će u Crikvenici biti Srednja škola dr. Antuna Barca, a osim učenika iz Hrvatske na državnom natjecanju će sudjelovati i učenici iz inozemstva.

Organizatori  ovog natjecanja su Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih i   škole domaćini regionalnih, odnosno državnih natjecanja, a suorganizator je Zajednica ugostiteljsko-turističkih škola RH.

Tom prilikom Gari Cappelli istaknuo je važnost promocije turističkih zanimanja:

„Kvalitetni djelatnici u turizmu temelj su nastavka rasta i razvoja hrvatskog turizma, a ulaganjem u znanje i kvalitetu uvijek činimo korak više u tome da naši gosti budu zadovoljni. Ovakva natjecanja odličan su način da učenici pokažu svoje vještine i kreativnost, nauče nešto novo, i krenu u svoje prve turističke pobjede. Siguran sam kako će mnogi od njih u skoroj budućnosti pridonijeti uspjehu Hrvatske kao turističke destinacije. Mi ćemo ih u tome svakako poduprijeti kroz naše programe i inicijative. Također radimo na razvijanju centara kompetencija koje ćemo financirati sredstvima EU. Iz fondova će biti moguće financiranje regionalnih centara kojima ćemo modernizirati strukovno obrazovanje za turizam i ugostiteljstvo u skladu s potrebama tržišta rada i podići njegovu kvalitetu u svrhu povećanja zapošljivosti učenika kao i mogućnosti za daljnje obrazovanje.“ poručio je ministar Cappelli uputivši poruku povodom održavanja regionalnih natjecanja Gastro 2017 u Hrvatskoj.

Podsjećamo, u svrhu promocije zanimanja u turizmu, Ministarstvo turizma u suradnji s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava u ožujku ove godine održava Dane poslova u Osijeku (7. ožujka), Zagrebu (14. ožujka) i Kninu (21. ožujka). Predviđeni broj sudionika je okvirno 4000 - 5000 osoba po događanju, a u okviru održavanja Dana poslova u turizmu biti će predstavljene redefinirane mjere aktivne politike zapošljavanja vezane za zapošljavanje, osposobljavanje i obrazovanje u turizmu.

 


Reci što misliš!