Biznis

izašli iz stečaja

Nauta Lamjana bilježi rekordne narudžbe

Nauta Lamjana bilježi rekordne narudžbe

Nakon izlaska iz stečaja u siječnju, kaljsko remontno brodogradilište Nauta Lamjana bilježi rekordne narudžbe. No još uvijek imaju obveze iz stečaja, koje godišnje iznose oko 250 tisuća eura

Direktor Nauta Lamjane za Radio Zadar Dražen Špinderk kaže kako su nakon izlaska iz stečaja morali rezervirati velika sredstva za obveze iz stečajne mase: 

''Obveze proistekle iz stečaja iznose oko 1,1 milijun eura. Mi godišnje oko 250.000 eura moramo vraćati za obveze nastale u prethodnom razdoblju. Prvi mjesec u kojemu su nakon stečaja počeli raditi je bila veljača. Uslijedile su rekordne narudžbe - veljača izvanredna, ožujak rekordan, a kada se zbroje svi rezultati za travanj - trebao bi biti bolji nego ikada dosada.'' 

U Nauti Lamjani trenutačno radi tridesetišest radnika i pedesetak kooperanata. Za sada su se ograničili na brodove do devet i pol metara širine, od 20 do 45 metara dužine i do 300 tona težine. 

''Maksimalno ćemo razvijati samo osnovnu djelatnost na našem koncesijskom dijelu obale. Pokušat ćemo što više očistiti i betonirati prostor, da možemo primati i skupe jahte, jer jahte za razliku od ribarskih ili turističkih brodava ipak žele biti na betoniranom prostoru, a ne na šljunku'', kaže Dražen Špinderk.

U slučaju da se odluče raditi i na većim brodovima, to je za sada moguće samo na moru uz oprativnu obalu. Osim moćnije dizalice, problem im predstavlja i kvalificirana radna snaga: 

''Mi sad trenutno zatražimo 20 zavarivača ili dvadeset cjevara ili brodomontera mi ih nemamo gdje naći. U tom slučaju moramo unajmiti kooperaciju iz Rijeke ili Splita. U Zadru ih nema.''

A onima koji ne žele napustiti rodni otok nego tamo zaraditi plaću, činjenica da Nauta Lamjana ponovno radi, u svakom slučaju daje dašak optimizma.


Reci što misliš!