Biznis

povećavanje kvota

HUP podržava odluku Ministarstva rada i mirovinskoga sustava kojom se povećavaju kvote za uvoz radne snage

HUP podržava odluku Ministarstva rada i mirovinskoga sustava kojom se povećavaju kvote za uvoz radne snage
Davor Visnjic/PIXSELL

Hrvatska udruga poslodavaca pozdravlja Prijedlog Odluke o izmjeni i dopuni odluke o godišnjoj kvoti dozvola za strance za 2017. koju je nedavno donijelo Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, a prema kojoj se kvota za uvoz stranih radnika povećava za 2053 dozvole za djelatnost graditeljstva.

Također, pozdravljamo i odluku Ministarstva unutarnjih poslova prema kojoj će se dozvole za vozače autobusa preraspodijeliti u kvotu za vozače teretnih vozila u međunarodnom prijevozu čime će se omogućiti veći uvoz strane radne snage za to, također deficitarno zanimanje.

Naglašavamo kako je uz poduzimanje sustavnih mjera kojima bi se uskladile kvote i programi u obrazovnom sustavu potrebama tržišta rada te omogućila brža i učinkovitija prekvalifikacija i aktiviranje velikog broja nezaposlenih nužno i dalje raditi na dodatnoj fleksibilizaciji uvoza radne snage.

HUP je tijekom prethodnih godina u više navrata predlagao korištenje tzv. slovenskog modela prema kojem se kvote odobravaju sukladno stvarnoj potrebi koju poslodavci imaju u određenom trenutku, umjesto da se propisuju unaprijed na godišnjoj razini kao što je to slučaj u Hrvatskoj. Ovu staru HUP-ovu inicijativu danas podržavaju i komore te druge udruge svjesne veličine i značaja problema nedostatka radne snage za hrvatsko gospodarstvo pa se nadamo da će ju u praksu čim prije uvesti i Vlada RH.

Kako problem nedostatka radne snage ne bi postao jedna od većih prepreka nužno potrebnom snažnijem gospodarskom rastu na njegovu rješavanju treba raditi bez odlaganja koristeći najbolja iskustva i prakse drugih zemalja i na kratkoročnom i na dugoročnom planu kroz blisku suradnju svih relevantnih Vladinih resora.

 


Reci što misliš!