Biznis

analiza

Za poticaje poduzetnicima u Hrvatskoj najviše izdvaja Pula, na sedmom mjestu Obrovac

Za poticaje poduzetnicima u Hrvatskoj najviše izdvaja Pula, na sedmom mjestu Obrovac
Goran Ferbezar/PIXSELL

Nakon što je Ministarstvo financija izašlo sa službenim podacima o izvršenju lokalnih proračuna za 2016. godinu, istražili smo kakva je situacija sa subvencijama poduzetnicima bila u prošloj godini

U velikoj mandatnoj analizi izdvajanja gradova za poduzetnike koju smo objavili uoči lokalnih izbora pokazalo se da su za poticaje poduzetnicima u razdoblju od 2013.-2015. najviše izdvajali mali i srednji gradovi, te da je samo pet gradova za ovu svrhu iz proračuna izdvojilo preko dva posto sredstava.

Nakon što je Ministarstvo financija izašlo sa službenim podacima o izvršenju lokalnih proračuna za 2016. godinu, gradonačelnik.hr proučio je  kakva je situacija sa subvencijama poduzetnicima bila u prošloj godini te ustanovili da se, gledajući generalno, nešto i popravila.

Više od dva posto proračuna za subvencije poduzetnicima u prošloj je godini, tako, izdvojilo dvostruko više gradova – njih deset, a najviše je izdvojila Pula, jedini veliki grad u top deset onih koji su najviše pomogli svojim poduzetnicima te jedini grad u Hrvatskoj s izdvajanjem većim od tri posto.

Pula je prva i kada se gleda per capita kriterij, za poticaje poduzetnicima izdvojili su 154 kune po stanovniku, 30 kuna više od drugoplasiranog Buzeta (126 kuna po stanovniku).

Na drugom je mjestu, iza Pule, grad Vrbovsko, sa izdvajanjem od 2,79 posto proračuna, potom Čabar – 2,75 posto, Oroslavje – 2,65, te Šibenik koji je izdvojio 2,52 posto proračuna.

U top deset su još Valpovo, Obrovac, Vukovar, Buzet i Novska.

Kada se, pak, analizira po per capita kriteriju, u top deset su još Vukovar, Vis, Obrovac, Šibenik, Vrbovsko, Čabar, Labin i Novalja.

Od županija najviše poduzetnicima pomogla Splitsko-dalmatinska

Što se županija tiče, na prvom je mjestu Splitsko-dalmatinska županija, sa izdvojenih 3,57 posto proračuna za poticaje poduzetnicima. Druga je Sisačko-moslavačka – 3,08 posto, potom Krapinsko-zagorska – 3,06 posto, Zagrebačka – 2,90 posto i Brodsko-posavska – 2,59 posto.

 


Reci što misliš!