Biznis

cijene najma otišle u nebo

Uzmi ili ostavi: Sve je teže i skuplje bit podstanar u Dalmaciji

Uzmi ili ostavi: Sve je teže i skuplje bit podstanar u Dalmaciji
Dino Stanin/PIXSELL

U Hrvatskoj su se u posljednjih nekoliko mjeseci aktualizirali problemi vezani uz podstanarstvo. Loša ekonomska situacija većine državljana Hrvatske dovela je do toga da je ljudima sve teže unajmiti stan, a najgora situacija je u Splitu, Dubrovniku i Zadru.

Jesen je tradicionalno vrijeme u koje se najviše traže stanovi, no stanova u koje bi se smjestili klasični podstanari jednostavno - nema. 

Poneki oglas koji se pojavi za najam stana 'plane' u doslovno nekoliko sati, i to po nikad višim podstanarskim cijenama. Cijene najma za neke veće stanove sežu i do tisuću eura mjesečno, piše Slobodna Dalmacija.

Oni dvosobni ili trosobni mogu se naći za 400 do 600 eura mjesečno, dok se oni od stotinjak kvadrata, namješteni i na dobroj lokaciji iznajmljuju i za 1200 eura mjesečno, kažu u agencijama koje posreduju u traženju stanova za najam.

I dok je prije Split prednjačio u popunjenosti svojih kapaciteta u vrijeme turističke sezone, sada se isto događa i u Dubrovniku i Zadru. 

"Broj stanova za primanje podstanara koji se ne trebaju iseljavati ljeti u Splitu je drastično smanjen posljednje dvije godine. Studenti se još mogu snaći jer oni su u stanovima od listopada do lipnja, pa to većini vlasnika stanova odgovara jer onda slijedi turistička žetva od najmanje dva mjeseca.

Više studenata dijeli jedan stan, a plaćaju ga od 800 do tisuću kuna svaki, jer stanova u blizini studentskog kampusa ili tih dijelova grada nema ispod 400 eura mjesečno. I to na način da se krajem lipnja moraju iseliti. Potražnja za stanovima je ogromna, a ponuda slaba za obitelji koje se ne žele iseljavati ljeti i to je pravi problem", pojašnjavaju u agenciji. 

Iznajmljivači su svjesni da će od nekog Talijana, Nijemca, Čeha ili Poljaka dobiti više novaca za najam nego od nekog nezaposlenog studenta, zbog čega često dolazi do toga da studenti nemaju gdje odsjesti ili pak da već u lipnju, kad počinje turistička sezona, a njima počinju ispitni rokovi, budu istjerani iz stana. 

Ipak, stanodavci na cijelu situaciju komentiraju kako oni nisu socijalna služba.

"Ja sa svojim stanom mogu raditi što hoću. Nitko mi ne brani iznajmiti ga cijelu godinu podstanarima, ali onda ja određujem kolika je cijena takvog mira i neiseljavanja ljeti. Oni koji je ne mogu platiti tražit će nešto drugo."

"Ja ljeti za svoj stan dnevno mogu dobiti sto eura i kada sve izračunam, ne želim ga iznajmiti podstanarima cijelu godinu za manje od 500 eura mjesečno plus režije", kažu neki od stanodavaca za Slobodnu Dalmaciju. 


Reci što misliš!