Crna Kronika

Objavila je straža u nedjelju

Spašeno 1.800 migranata sa 7 brodova, 5 osoba poginulo

Spašeno 1.800 migranata sa 7 brodova, 5 osoba poginulo

Talijanska obalna straža spasila je u subotu 1800 imigranata sa sedam prepunih brodova, dok je pet tijela pronađeno na velikom gumenom čamcu s još 212 izbjeglica, objavila je straža u nedjelju.

Tijela su nađena na čamcu tijekom akcije spašavanja, rekao je glasnogovornik obalne straže. Uzrok smrti još nije poznat.

Sredozemno more postalo je smrtonosna barijera za imigrante kojih je prošle godine poginulo 3500, a ove gotovo 2000. Većina ih bježi od siromaštva i nasilja na Bliskom istoku i u Africi.

Nacionalnost pristiglih u subotu nije poznata, ali je većina izbjeglica ove godine stigla iz Eritreje, Nigerije, Somalije, Sudana i Sirije, pokazuju podaci UN-ove agencije za izbjeglice.

U Italiju ih je ove godine morskim putem stiglo 90.000, a 2014. 170.000, navodi agencija. Većina želi otići u bogatiju sjevernu Europu, uključujući Englesku preko Calaisa u Francuskoj.

Noćni pokušaji gotovo 5000 imigranata okupljenih u Calaisu da silom uđu u tunel između Francuske i Britanije izaziva gnjev javnosti i ozbiljne poremećaje u protoku ljudi i roba između dviju zemalja.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.