Crna Kronika

Cyber napad

Hakirane tvrtke diljem svijeta, napadnut i Černobil

Tvrtke diljem svijeta prijavljuju da su pogođene velikim hakerskim napadima, javlja BBC. Britanska marketinška agencija WPP samo je jedna od desetak tvrtki koja je prijavila probleme

Ukrajinske tvrtke, uključujući glavnog državnog distributera električne energije te glavnu zračnu luku u Kijevu, bile su među prvima koji su prijavili cyber napad.
 
Neki stručnjaci smatraju da bi se opet moglo raditi o ransomwareu, sličnom onome koji je korišten u velikom napadu prošlog mjeseca, nazvanom Wannacry.
 
Kompjuterski stručnjak Alan Woodward je izjavio: "čini se da je ovo varijanta ransomwarea koji se pojavio prošle godine. Unaprijedili su ga kriminalci, a originalan naziv mu je bio Petya".
 
"Napadi neće prestati, kriminalci tako previše zarađuju"
 
Glasnogovornik sigurnosne tvrtke Recorded Future Andrei Barysevich je izjavio da je u posljednjih 12 mjeseci naišao na brojni malware koji se može kupiti putem interneta, a košta samo 28 dolara na forumima.
 
Naglasio je kako smatra da ovakvi napadi neće prestati jer ih hakeri smatraju previše unosnima: "Tvrtka iz Južne Koreje upravo je platila milijun dolara za vraćanje svojih podataka, što je ogromna zarada za cyber kriminalce".
 
Napadi u Rusiji, Danskoj, Britaniji, Irskoj, Španjolskoj, Francuskoj...
 
Napade je prijavila i Centralna banka Ukrajine, zrakoplovna tvrtka Antonov, te dvije poštanske tvrtke.

Ruska naftna tvrtka Rosneff te danska tvrtka Maersk također su prijavile probleme, uključujući u uredima u Velikoj Britaniji i Irskoj.

Španjolski mediji su javili da su pogođene multinacionalne tvrtke poput Mondeleza te pravne tvrtke DLA Piper, a u Francuskoj je napadnut proizvođač građevinskog materijala St Gobain.

Najveća šteta u Ukrajini

U Kijevu je zbog napada prestao raditi i računalni sustav podzemne željeznice te nekoliko lanaca benzinskih postaja. Zamjenik predsjednika ukrajinske vlade objavio je fotografiju na Twitteru koja prikazuje napad na vladine sustave, na kojoj piše: "Ta-daaa! Pala je mreža tajništva kabineta ministara". 

Hakirana nuklearna elektrana u Černobilu

Napad je pogodio i sustav za nadzor radijacije u elektrani u Černobilu, javljaju svjetski mediji. Svi radovi su prekinuti jer su radnici izgubili pristup sustavu. Tim kompjuterskih stručnjaka trenutno radi na rješavanju problema, a direktor smjene Vladimir Ilčuk je za ukrajinske novine Pravda izjavio da nema prijetnje od radijacije, piše Index.hr.


Reci što misliš!