Događaji

BB

Fitch zadržao kreditni rejting Hrvatske uz negativne izglede

 Fitch zadržao kreditni rejting Hrvatske uz negativne izglede

Agencija Fitch Ratings potvrdila je dosadašnji dugoročni kreditni rejting Hrvatske za zaduživanje u stranoj i domaćoj valuti na ‘BB‘ i kratkoročni na ‘B‘, a zadržala je i negativne izglede.

Postojeći rejting odražava ravnotežu između tereta vanjskog duga i slabe izvedbe gospodarskog rasta s jedne strane i povoljnih pokazatelja te relativno visokog BDP-a po glavi stanovnika s druge strane.
 
Bolji od njihovih očekivanja bio je proračunski manjak od 3,2 posto BDP-a za prošlu godinu, a u ovoj godini predviđaju daljnje smanjenje proračunskog deficita na 2,6 posto BDP-a. Brine ih javni dug jer i dalje ostaje visok, a procjenjuju da bi u 2018. mogao biti na razini od 86,3 posto.
 
Smatraju da je Vlada Tihomira Oreškovića postigla mali napredak u planiranju ključnih reformi koji bi mogao pomoći novoj Vladi.
 
No pritom su skeptični jer smatraju kako je malo vjerojatno da će dvije velike stranke HDZ i SDP samostalno moći voditi Vladu pa će morati koalirati s Mostom što im govori kako je moguće da neće dugo potrajati jer je to već pokazala dosadašnja vlada HDZ - Most.

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.