Događaji

Širok raspon aktivnosti za mlade

Komisija pokrenula progam Europske snage solidarnosti

Komisija pokrenula progam Europske snage solidarnosti
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Europska komisija u srijedu je službeno pokrenula program Europskih snaga solidarnosti, u kojima će moći sudjelovati mladi u dobi od 18 do 30 godina u socijalnom projektima kako bi stekli nova znanja i iskustvo

"Europske snage solidarnosti pružit će priliku mladima koji žele dati znatan doprinos društvu i pokazati solidarnost", rekao je u priopćenju predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker.

Mladi će u snagama solidarnosti imati širok raspon aktivnosti: obrazovanje, zdravstvo, socijalna integracija, pomoć u opskrbi prehrambenim proizvodima, gradnja skloništa, prihvat migranata i izbjeglica te potpora i pomoć u njihovoj integraciji, zaštita okoliša i prevencija prirodnih katastrofa, navodi Komisija. 

Sudjelovati mogu mladi, bilo da su studenti, stažisti, zaposleni ili nezaposleni. 

Oni koji se prijave u Europske snage solidarnosti morat će prihvatiti izjavu o misiji i načelima tih snaga. Svaka organizacija koja bude sudjelovala morat će se pridržavati povelje Europskih snaga solidarnosti kojom se određuju prava i dužnosti u svim fazama iskustva solidarnosti.

Cilj je da do kraja 2020. Europskim snagama solidarnosti pristupi 100.000 mladih.

Program je otvoren za državljane 28 zemalja članica, Norveške te Islanda. Kao volonteri moći će sudjelovati i državljani Lihtenštajna, Turske i Makedonije.

Snage solidarnosti financirat će se iz postojećih fondova, poput programa Erasmus +, Fonda za azil i migracije ili Fonda za ruralni razvoj.


Reci što misliš!