Događaji

U mjestu Bulić

Bulić: Proslavljen blagdan Sv. Antuna Pustinjaka

Bulić: Proslavljen blagdan Sv. Antuna Pustinjaka
Photo by: Marko Ledenko-Mane

U malom i lijepom mjestu Buliću, koji pripada župi Sv. Mihovila Lišane, proslavljen je blagdan Sv. Antuna pustinjaka, nebeskog zaštitnika sela Bulića

Euharistijsko slavlje uz mali broj vjernika, zbog velike hladnoće i orkanske bure, predvodio je župnik fra Luka Banić. Svečanom slavlju pridonijelo je čuveno crkveno pučko pjevanje tradicionalne "vukšićke mise", mješovitog crkvenog zbora iz Vukšića.

 "Sv Antuna krijepila je Božja milost i ostao je pobjednik. Uči nas da budemo ponizni, jer Bog se oholima protivi, a poniznima daje svoju milost. Svi moramo paziti na tri izvora napasti: vlastito tijelo, Sotona i pokvareni svijet oko nas. Neka nam sv Antun bude uzor i primjer, kako voditi borbu protiv Sotone i zla te kako ići Božjim putem prema sretnoj vječnosti", istaknuo je u propovijedi fra Luka Banić.

Crkva sv Antuna pustinjaka u Buliću podignuta je g. 1892.-94. na temeljima srednjovjekovne crkve sv. Kate, koja je oko g. 1727. promijenila titular u sv. Ante. Najnovija obnova počela je 1988. godine. Srušen je zvonik na preslicu i pred sam Domovinski rat podignut novi. Crkva je u Domovinskom ratu do temelja  porušena, oba zvona su odnešena. Godine1999. započela je na istom mjestu izgradnja nove crkve, zvonika sa novim zvonima, dovršena 2003.godine. Ispred crkve sv Antuna 2013. godine postavljeno je poprsje don Petru Nakiću, poznatom svjetskom graditelju crkvenih orgulja koji je rođen u Buliću.

Na kraju  mise župnik fra Luka Banić zahvalio je svim vjernicima koji su sudjelovali u svečanoj misi. Domaćini Bulićani nakon mise zapalili su  svijeće na grobovima svojih najmilijih, a svetkovanje nebeskog zaštitnika, zajedno s mnogobrojnim gostima nastavila se druženjem s obiteljima, uz bogati blagdanski stol.


Reci što misliš!