Događaji

da se ne zaboravi!

Akcija "Maslenica": Sinergija svih hrvatskih snaga

Akcija
Leo Banić

U Zadru je danas održana središnja svečanost obilježavanja 24. godišnjice vojno-redarstvene operacije "Maslenica". Bila je to prva oslobodilačka akcija hrvatskih vojnih i policijskih snaga,

Nakon nje su ponovno prometno povezani sjever i jug Hrvatske.

Nažalost, velika akcija je donijela i žrtve. Tijekom akcije 127 branitelja položilo je život na Oltar Domovine.

''Ono što daje poseban značaj akciji Maslenica je nešto što se po prvi put dogodilo na području Republike Hrvatske, a to je sinergija svih postrojbi, cijele države'', kaže Željko Dilber, koordinator akcije.

Mimohod s ratnim zastavama postrojbi koje su sudjelovale u akciji i ove je godine održan u staroj gradskoj jezgri.

Obljetnica vojne operacije "Maslenica" 24. Obljetnica Vojno redarstvene operacije "Maslenica"

''Akcija Maslenica bila je ne samo vojna, već i diplomatska pobjeda Hrvatske. Međunarodnoj zajednici tada se nije žurilo riješiti situaciju na području Hrvatske, i da nije bilo odlučnosti hrvatskog vodstva i spremnosti hrvatskoga naroda da bude svoj na svome, mi bi i danas bili u situaciji u kojoj je Cipar'', kaže prof. dr.sc. Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskoga memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskoga rata.

Ministar branitelja Tomo Medved danas se pridružio svečanosti obljetnice VRO "Maslenica" zajedno s čelnicima lokalne samouprave, županom Stipom Zrilićem i gradonačelnikom Božidarom Kalmetom sa suradnicima.

 


Reci što misliš!