Događaji

Hrvatska gorska služba spašavanja

Vježba speleospašavanja pretvorila se u pravo spašavanje s 300 metara dubine

Vježba speleospašavanja pretvorila se u pravo spašavanje s 300 metara dubine

Proteklog vikenda na Crnopcu iznad Gračaca, u speleološkom sustavu Kita Gaćešina - Draženova puhaljka, održana je završna vježba u sklopu osnovnog tečaja speleološkog spašavanja. Tijekom vježbe ozljedio se jedan od GSS-ovaca pa se vježba pretvorila u pravo spašavanje, javlja HGSS .

Osnovna obuka za Gorskog spašavatelja čine tri osnovna tečaja od kojih je jedan i tečaj speleoloških tehnika spašavanja. Tečaj je radi svoje tehničke složenosti, raspoređen u tri zasebna vikenda koji čine jednu cjelinu.

Prvog vikenda cilj provjere je bio ustanoviti tehničku i kondicijsku spremnost polaznika u svrhu sigurnosti i mogućnosti praćenja tečaja. Na tečaju je uvjet bio zadovoljavajuće poznavanje rukovanja tehničkom opremom kojom se napreduje u podzemlju, te svijest o osobnoj i tuđoj sigurnosti. Nakon ispitivanja spremnosti započinje se praktičnom obukom iz područja samospašavanja te tehnikama spašavanja iz podzemlja.

Uz praktičnu obuku polaznici slušaju i stručna predavanja iz područja speleospašavanja kao što su: Opasnosti u podzemlju, Komunikacija u speleospašavanju, Kvaliteta stijena pri izradi sidrišta, Zbrinjavanje unesrećene osobe u podzemlju, Organizacija speleospašavanja i sl.

Drugi vikend polaznici su naučena znanja uz pomoć instruktora, praktično primjenjivali na terenu u jednostavnijim, plitkim speleološkim objektima.

Treći vikend polaznici su izveli završnu vježbu koja uključuje sve elemente koje sadrži stvarna akcija speleospašavanja.

Prilikom izvođenja vježbe jedan od polaznika naprednog tečaja ozlijedio je koljeno te se nije bio u stanju samostalno nastaviti kretati. Vježba je odmah prekinuta jer je sada na površinu trebalo izvući unesrećenog polaznika s dubine od oko 300 metara. Svi su timovi odradili svoja zaduženja te je unesrećeni polaznik sretno dopremljen na površinu.

Svi ostali polaznici oba tečaja uspješno su savladali svoje zadatke i obuku te time dovršili svoje zahtjevne tečajeve.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.