Događaji

Novi problemi

Bruxelles odgađa projekt o Pelješkom mostu

Bruxelles odgađa projekt o Pelješkom mostu

Predstudija izvodljivosti o prometnom spajanju Dubrovačko-neretvanske županije s ostatkom Hrvatske bit će završena tek 1. studenog, dogovoreno je na jučerašnjem višesatnom sastanku u Ministarstvu prometa u Zagrebu.

Riječ je o predstudiji koju je naručila Europska komisija, a trebala bi odgovoriti na pitanje hoće li EK prihvatiti financiranje i gradnju Pelješkog mosta ili koridora kroz Neum kojim bi se krajnji jug države spojio s ostatkom zemlje.

Iako je francuska konzultantska tvrtka STTE Consortium imala rok do danas da preda svoje konačno rješenje, on je - pomaknut. Na jučerašnjem sastanku u Zagrebu na kojem su bili predstavnici hrvatskih ministarstava prometa, vanjskih poslova i regionalnog razvoja, ministarstva prometa BiH i predstavnici STTE-a, BiH strana je zatražila da se rok za završetak studije produlji za dva mjeseca, što hrvatska strana nije prihvatila. Na koncu je usuglašeno produljenje roka za šest tjedana, doznaje Jutarnji list.

Hrvatska strana ne bi pristala na produljenje roka za izradu predstudije da se u cijelu priču, neočekivano, nije upleo dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić (HDZ). On je 6. rujna poslao pismo predsjedniku EK Joséu Manuelu Barrosu u kojemu mu je prezentirao zaključke sa skupa 'Prometno povezivanje i regionalni status Dubrovačko-neretvanske županije' održanog prošlog mjeseca u Dubrovniku. Na skupu su bili predstavnici lokalnih vlasti te Ministarstva prometa i francuske konzultantske tvrtke.

Dobroslavić je Barrosou napisao kako su na skupu bili i predstavnici Vlade i STTE-a te da je jednoglasno zaključeno da je Pelješki most jedino prometno rješenje te se od EK traži sufinanciranje gradnje mosta. Pismo je u EK protumačeno kao politički pritisak na njih, a francuski konzultanti su se dodatno razbjesnili jer se osjećaju politički izmanipulirani zato što iz njega može iščitati da su i oni glasali za ovaj zaključak. Stoga su jučer medijima odbili prezentirati svoje zaključke.

Ljutit je jučer bio i ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić koji je komentirajući Dobroslavićevo pismo rekao da 'Vlada ne želi raditi nikakav politički pritisak na EK kao različita piskarala koja nisu ovlaštena da daju svoja mišljenja'.

Više pročitajte ovdje.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.