Događaji

Tri marčane bure

U ponedjeljak nam stiže orkanska bura

U ponedjeljak nam stiže orkanska bura

Olujna bura s orkanskim udarima od 200 kilometara na sat te kolaps u cestovnom i pomorskom prometu očekuju se u ponedjeljak duž Jadrana, od Podvelebitskog kanala do Podbiokovlja.

Iako je riječ o jakoj buri s orkanskim udarima, tvrdi Rade Popadić iz Udruge "Crometeo", takva snaga je uobičajena za ovo doba godine, poznatom, među ostalim i po marčanim burama.

- Istočnije od naših predjela, sa sjeveroistoka Europe prema Egejskome moru, spustit će se veća količina hladnoga zraka koji će nas samo djelomično zahvatiti - najavljuje Popadić. To znači, da će udari bure s nedjelje na ponedjeljak biti puno jači od jučerašnje bure, a možda jaki poput bure na početku godine. Tada je podno Biokova divljala toliko jako da je mjerači nisu mogli zabilježiti, a na senjskom području ručni anemometri izmjerili su snagu od čak 205 kilometara na sat, piše SlobodnaDalmacija .

I jučerašnja marčana bura paralizirala je po tko zna koji put promet prema Dalmaciji, ali i prema otocima, a najjača je puhala podno Kozjaka, s udarima do 104 kilometara na sat, dok su na Makarskom primorju zabilježeni nešto slabiji udari do 93 kilometara na sat. - Marčana bura na dubrovačkom području imala je udare do 90 kilometara na sat, a na splitskom području puhala je snagom od 84 kilometara - kaže Popadić.

U predahu između prve marčane, koja je malo "zakasnila" i "produžila", te druge marčane bure koja će malo "uraniti", ovaj vikend bit će pretežno sunčan, a bura bi trebala biti najjača podno Velebita, dok će u srednjoj Dalmaciji u subotu popodne biti tramontane i maestrala. U nedjelju krajem dana ponegdje bi moglo biti umjerene naoblake. Puhat će umjerena do jaka bura i tramontana koja će u drugom dijelu dana biti sve jača sve do olujnih, a podno gorja ponegdje i orkanskih udara.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.