Događaji

"Iranci ne mogu u SAD"

Iran na američku zabranu reagirao prosvjednom notom

Iran na američku zabranu reagirao prosvjednom notom

Iransko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je u nedjelju švicarskog veleposlanika koji zastupa američke interese u Teheranu te mu uručilo prosvjednu notu zbog uredbe američkog predsjednika Donalda Trumpa o privremenoj zabrani ulaska iranskih građana u Sjedinjene Države

Ureda o zabrani "temelji se na lažnim i diskriminacijskim izgovorima i krši konvencije o ljudskim pravima", stoji u noti koju je primio primio švciarski diplomat, prenosi agencija Irna.

Sjedinjene Države nemaju diplomatsko predstavništvo u Teheranu te ih zastupa Švicarska.  

Iran je u subotu odlučio primijeniti načelo reciprociteta nakon odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa da na tri mjeseca zabrani ulazak Iranaca i državljana još šest muslimanskih zemalja u Sjedinjene Države, priopćilo je iransko ministarstvo vanjskih poslova.
 
Iransko ministarstvo vanjskih poslova je usto naredilo iranskim veleposlanstvima i konzulatima da poduzmu korake kako bi pomogli iranskim državljanima koji su "onemogućeni da se vrate kući, na radno mjesto i na studij" u SAD-u.
 
Nekolikim Irancima je nakon uredbe predsjednika Trumpa zabranjen ukrcaj u zrakoplov kojim su trebali putovati ili se vratiti u SAD.
 
Trump je u petak uveo četveromjesečnu zabranu prihvata izbjeglica u Sjedinjenim Državama i privremeno zabranio ulazak u zemlju državljanima Irana, Iraka, Jemena, Libije, Sirije, Somalije,  Sudana,  i još šest muslimanskih zemalja, rekavši da će ta mjera pomoći u zaštiti Amerikanaca od terorističkih napada.


Reci što misliš!