Događaji

Projekt

Palmama će biti bolje na Žmirićima

Palmama će biti bolje na Žmirićima

Na Trg Petra Zoranića, uz još jedan bagrem, konačno će biti postavljen i kip Petra Zoranića

Čini se kako su Zadrani tek sada svjesni značenja nekoliko palmi. Naime, pomno se prati, mogli bismo kazati: njihova sudbina.

Zbog uznemirujućih okolnosti koje su popratile radove na obnovi Trga Petra Zoranića i Poljani Šime Budinića, dolaska dvoje arhitekata koji su zaslužni za projekt i k tome za njega nagrađeni, ovih se dana u zadarskim medijima ne prestaje pisati o nekoliko palmi koje su izvađene sa svoje prvobitne lokacije, nasuprot crkve Sv. Šime, gdje su posađene još 1995. godine.

Iako je projekt uređenja Trga Petra Zoranića i Poljane Šime Budinića bio predstavljen odmah nakon završetka natječaja, tek se sada, gotovo 20 mjeseci nakon prezentacije, 'razbudio narod'. Arhitekti pojašnjavaju kako je njihova ideja vodilja bila raditi prema principu Rimljana - 'duhu vremena', uklopiti projekt u kvalitetno i ambijentalno postojeće područje. A palmama na toj lokaciji i nije bilo dobro, jer, kako je rečeno prilikom posjete arhitekata, sušile su se i nisu rasle jednako, pa zapravo nisu formirale dostojan drvored.

Palmama će bolje biti u rasadniku tvrtke Nasadi na Žmirićima, gdje će biti presađene.

Na Trg Petra Zoranića, uz još jedan bagrem, konačno će biti postavljen i kip Petra Zoranića, koji se trenutno nalazi pored crkve Svetog Krševana. Kako su kazali arhitekti, tako će biti zaključen projekt vrijedan 8, 7 milijuna kuna.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.