Događaji

Spasimo planet, štedimo energiju

Sat za naš planet: Ugasimo svjetla večeras od 20.30 do 21.30 sati

Sat za naš planet: Ugasimo svjetla večeras od 20.30 do 21.30 sati

Pozivamo sve građane grada Zadra da se pridruže akciji u što većem broju

Globalna akcija 'Sat za naš planet' održava se četvrti put, a u njoj sudjeluje više od 4.000 gradova iz oko 125 zemalja svijeta, a ove godine po prvi put sudjeluje i grad Zadar.

Stoga, ugasimo svjetla u svojim domovima, uredima, poslovnim prostorima večeras od 20.30 do 21.30 sat i na taj način pridružite se milijunima u cijelom svijetu koji večeras sudjelju u akciji "Sat za naš planet" (Earth hour).

Pokret je rođen u Sydneyu 2007. kad je 2,2 milijuna osoba ugasilo svjetla na 60 minuta kako bi upozorili javno mnijenje na pretjeranu potrošnju struje i zagađenje ugljičnim dioksidom. Akcija organizirana na inicijativu Svjetskog fonda za zaštitu prirode poprimila je svjetske dimenzije 2008.

U Hrvatskoj svjetla će na sat vremena ugasiti sljedeći gradovi i općine: Zagreb, Split, Rijeka, Osijek, Višnjan, Makarska, Baška Voda, Biograd, Brela, Tučepi, Krk, Gradac, Podgora, Pula i Zadar.

Cilj gašenja svjetala je skrenuti pozornost javnosti na nužnost racionalnijeg korištenja energije i sprečavanja svjetlosnog i drugih oblika zagađenja, što vodi ka ublažavanju klimatskih promjena, jednog od najvećih problema današnjice.


Reci što misliš!