Događaji

Obljetnica

Kalmeta: Akcija "Maslenica" pokazala snagu Hrvatske vojske

Kalmeta: Akcija

U akciji je oslobođeno trinaest sela u zadarskom zaleđu, zatim morski tjesnac Novsko ždrilo, zrakoplovna baza Zemunik te prostor Zračne luke Zadar i brane Peruča kod Sinja

Polaganjem vijenaca pokraj velikoga spomen-križa u Kašiću, u zadarskom zaleđu, počelo je višednevno obilježavanje 15. obljetnice vojno-redarstvene oslobodilačke operacije "Maslenica".

Vijence su položili u ime predsjednika države izaslanik general Mladen Kruljac, u ime hrvatske Vlade ministar Božidar Kalmeta, u ime Zadarske županije zadarski župan Ivo Grbić, u ime grada Zadra gradonačelnik Živko Kolega te u ime grada Benkovca gradonačeolnik Branko Kutija.

Vijence je položilo i izaslanstvo Slavonsko-brodske županije sa županom Šimom Đorđevićem na čelu, izaslanstvo Slavonskog Broda s gradonačelnikom Mirkom Dusparom na čelu te predstavnici udruga iz Domovinskog rata, među kojima i roditelji poginulih branitelja iz Slavonije.

Veliki drveni križ izrađen je od slavonskoga hrasta na podlozi od dalmatinskog kamena. Kao takav simbolizira jedinstvo hrvatskih krajeva u obrani toga dijela Hrvatske. Križ je podignut nakon oslobođenja, 1996.

Pokraj njega su mramorne spomen-ploče s imenima 35 poginulih hrvatskih branitelja iz Slavonije. Oni su poginuli u obrani oslobođenog prostora u operaciji "Maslenica", koja je počela 22. siječnja 1993. i trajala do 28. siječnja. U tom je razdoblju poginulo 18 hrvatskih vojnika, 158 ih je ranjeno, a poginulo je i troje civila. Broj poginulih branitelja je poslije, u veljači i ožujku, u obrani oslobođenog prostora, bio znatno veći.

U akciji je oslobođeno trinaest sela u zadarskom zaleđu, zatim morski tjesnac Novsko ždrilo, zrakoplovna baza Zemunik te prostor Zračne luke Zadar i brane Peruča kod Sinja. Akcijom je zapovijedao general Janko Bobetko, a operativno general Ante Gotovina, tada zapovjednik Zbornog područja Split.

Nakon polaganja vijenaca u Kašiću izaslanstva su položila vijence i pokraj spomen-obilježja poginulim pripadnicima IV. gardijske brigade u Islamu Latinskom. Nakon toga održan je blagoslov kapelice u Marunama te misa u crkvi sv. Frane u Podpragu, na Velebitu.

Upitan da komentira značenje vojno-redarstvene operacije "Maslenica", general Mladen Kruljac rekao je da je ta vojno-redarstvena operacija prva napadna operacija u kojoj su upotrijebljene kopnene snage, zrakoplovstvo, mornarica i postrojbe MUP-a.

Podsjetio je da je u akciji prvi put korišten helikopterski desant nakon što se dogodio neprijateljski protuudar. Postrojbe Hrvatske vojske iz Slavonije su helikopterima prevezene u zadarsko zaleđe.

"Možemo reći da je operacija "Maslenica" bila prekretnica u dotadašnjem Domovnskom ratu. Do tada je bila odsječena srednja i sjeverna Hrvatska od ostatka domovine. Akcija je omogućila nastavak oslobodilačkih akcija "Bljeska" i "Oluje". To je bila operacija koja je, kao i sve ostale, planirana i u kojoj smo pokazali moć naših oružanih snaga. Pokazali smo neprijatelju da smo sposobni osloboditi okupirane dijelove Republike Hrvatske", rekao je Kruljac.

Ministar Božidar Kalmeta izjavio je da je "Maslenica" apsolutno bila potrebna. "To je bila prva organizirana akcija, koja je pokazala snagu Hrvatske vojske i koja je izvukla Zadar i velik dio Zadarske županije iz izolacije.

Pokazala je da s Hrvatskom i s Hrvatskom vojskom nema šale. Uvijek ćemo obilježavati obljetnicu oslobodilačke operacije 'Maslenica'", rekao je, dodavši kako se nada da će vrlo skoro i general Gotovina biti na obljetnicama te operacije. Umirovljeni brigadir Danijel Kotlar ponovio je svoje nedavno izrečeno mišljenje o akciji.

Kako je rekao, ona je bila uspješna i potrebna, i njome smo pokazali neprijatelju da ćemo osloboditi okupirani prostor Republike Hrvatske. Dodao je da je žalosno da Gotovina ne može biti na obilježavanju obljetnice te da ne prihvaća tezu o tzv. zločinačkom pothvatu.

Obilježavanje "Maslenice" večeras se nastavlja u Starigradu izložbom fotografija. Za sutra je predviđen sportski dio programa, a 21. siječnja u Zadru će biti održan stručni skup "Maslenica". Obilježavanje će završiti 22. siječnja svečanom akademijom u Hrvatskoj kazališnoj kući u Zadru te misom u katedrali sv. Stošije.


Reci što misliš!