Događaji

Ministar unutarnjih poslova

Orepić najavio vježbu nadzora granica s mađarskom policijom

Orepić najavio vježbu nadzora granica s mađarskom policijom

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić u Budimpešti je razgovarao s ministrom unutarnjih poslova Mađarske Sándorom Pintérom o aktualnim sigurnosnim izazovima u jugoistočnoj Europi, migracijama, sigurnosti granica i o protočnosti prometa na hrvatsko-mađarskim graničnim prijelazima, objavio je MUP RH.

Ministar Orepić nakon sastanka, održanog u ponedjeljak, izjavio je da Hrvatska i Mađarska države žive u zajedničkom sigurnosnom prostoru.

Razmotrili pitanja vezana za sigurnost

U tom duhu, istaknuo je,  Orepić, došao je s mađarskim kolegom razmotriti otvorena životna pitanja i način kako unaprijediti i poboljšati neposrednu suradnju vezano za sigurnosna pitanja, priopćio je MUP RH na svojim internetskim stranicama.

"Što se tiče sigurnosnih mjera, vrlo brzo će doći do primjene sustavnog nadzora na našim granicama, kako na unutarnjim granicama Europske unije, tako i na vanjskim. Mjere se odnose na pregled svake osobe i utvrđivanje identiteta i na taj način očekujemo jedno smanjenje protočnosti na granicama. Kako bi minimalizirali posljedice tih uistinu potrebnih i razumljivih mjera sigurnosti, mi smo se sastali i dogovorili kako će naši glavni ravnatelji policija definirati neposrednu suradnju na granicama", rekao je ministar Orepić.

Najavio je da će suradnja početi zajedničkom vježbom čije ćemo posljedice, naglasio je, "uzeti kao meritum za utvrđivanje konkretnih mjera i postupaka na graničnim prijelazima".

Zahvalio na potpori za ulazak u šengenski prostor

Dodao je kako želi naglasiti i zahvaliti na velikoj potpori Mađarske za ulazak Hrvatske u zajednički šengenski prostor. "Kratko smo se dotaknuli migrantske krize i migrantskih tokova, no međutim tu je suradnja iznimna“, zaključio je ministar Orepić.

Na sastanku su ispred MUP-a Mađarske bili direktor mađarske policije Károly Papp i zamjenik državnog tajnika zadužen za EU i međunarodne odnose Mátyás Hegyaljai.

U izaslanstvu MUP-a Hrvatske, uz ministra Orepića, bili su Zoran Ničeno, ovlašten za obavljanje poslova načelnika Uprave za granicu i Martina Cvjetko Ljutić, ovlaštena za obavljanje poslova voditeljice Službe za europske i međunarodne poslove i prevođenje, navode iz MUP-a.


Reci što misliš!