Događaji

dan 93. zrakoplovne baze zemunik

Svečano obilježena 25. obljetnica 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a

Svečano obilježena 25. obljetnica 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a
HRZ i PZO

U vojarni "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku u utorak, 21. ožujka 2017. godine svečano je obilježena 25. obljetnica 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO).

Svečanosti su nazočili izaslanik načelnika Glavnog stožera OS RH i zapovjednik HRZ i PZO-a brigadni general Miroslav Kovač, zapovjednik 93. zb brigadir Karol Lučan, djelatnici baze te predstavnici postrojbi iz vojarne "Zemunik".

25. obljetnica 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a 25. obljetnica 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a u Zemuniku



Obilježavanje Dana 93. zrakoplovne baze započelo je misom za sve poginule i umrle pripadnike postrojbe u crkvi Svih  Svetih u Sukošanu koju je predvodio vojni ordinarij mons. Jure Bogdan, te polaganjem vijenaca kod Spomen križa na mjesnom groblju Sukošan-Debeljak.

Ovom je prigodom obilježena i 24. obljetnica pogibije šestorice pripadnika postrojbe stradalih u ožujku 1993. u obrani crta dostignutih u operaciji Maslenica, u jednom od najtragičnijih događaja iz Domovinskog rata na prostorima Zadarskog bojišta.

Središnja svečanost i postrojavanje postrojbi baze održani su na stajanci vojarne u Zemuniku, gdje je zapovjednik baze brigadir Karol Lučan tom prigodom podsjetio na povijest 93. zb koja je stvarana u ratnim vremenima te je svim poginulim hrvatskim braniteljima iskazao poštovanje i zahvalu za njihovu žrtvu.

Izdvojio je nekoliko značajnih događaja koji su se dogodili tijekom 25 godina djelovanja zrakoplovne baze, nakon što je 1993. u VRO Maslenica oslobođena vojarna u Zemuniku, a to su ponajprije početak školovanja hrvatskih vojnih pilota i razvijanje sposobnosti njihova školovanja u skladu s najvišim svjetskim standardima obuke.

Ključnim je istaknuo opremanje novim tipovima modernih i suvremeno opremljenih letjelica zapadne proizvodnje, te važnost potpore koju baza pruža zajednici i civilnim institucijama kroz gašenje požara iz zraka, hitne medicinske letove i akcije traganja i spašavanja.

Pohvalio je i akrobatsku grupu „Krila Oluje“ koja je prethodnu godinu nastupa završila kao grupa sa najprestižnijim priznanjem na međunarodnom mitingu u Velikoj Britaniji, a posebno priznanje uputio je zrakoplovnim tehničarima svih razina održavanja tehnike za izniman napor i potporu u letačkim aktivnostima postrojbe.

"Siguran sam kako će zadaće koje su pred nama dati novi zamah u razvoju 93. zrakoplovne baze kako kroz nove obučne procese tako i opremanja i ulaganja u svekupnu infrastrukturu kako bi uistinu postali baza izvrsnosti u svim njezinim segmentima", rekao je na kraju brigadir Lučan.

U ime načelnika Glavnog stožera OSRH svim nekadašnjim i sadašnjim pripadnicima 93. zrakoplovne baze čestitke na obljetnici uputio je njegov izaslanik i zapovjednik HRZ-a i PZO-a brigadni general Miroslav Kovač, istaknuvši kako su ova baza i njezine postrojbe okosnica budućnosti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane.

Naglasio je kako je broj školovanih pilota i zrakoplovnih tehničara iz godine u godinu sve veći, kao i broj stranih polaznika koji su prepoznali kvalitetu i stručnost nastavnika letenja a to je, kako je rekao general Kovač, najbolji pokazatelj da raspolažemo potrebnim resursima koji Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu jamče stvaranje kadrova na kojima će počivati buduće sposobnosti zrakoplovstva.

Program obilježavanja nastavlja se u večernjim satima koncertom Folklornog ansambla "Linđo" u zadarskom HNK-u te idućeg dana na Zadarskoj rivi gdje je predviđen letački program te nastup akrobatske grupe Krila Oluje i njihovih gostiju iz Talijanskog ratnog zrakoplovstva, akrobatske grupe "Frecce Tricolori".


Reci što misliš!