Događaji

sezona uragana

Australija: Uragan Debbie poharao Queensland

Australija: Uragan Debbie poharao Queensland

Uragan Debbie donio je u utorak sjeveroistoku Australije jake pljuskove i silovite udare vjetra, čupajući drveće i noseći krovove na svom putu te natjeravši tisuće stanovnika da potraže sklonište, prije nego je počeo slabjeti.

Olujno nevrijeme praćeno udarima vjetra od 270 km/h prvo je zahvatilo otoke blizu savezne države Queenslanda popularne među stranim turistima zbog blizine Velikog koraljnog grebena.

Vlasti su bile strahovale da će uragan stići u zoru, u vrijeme plime, zbog čega je prijetila opasnost od poplave i cunamija.

No Debbie je tijekom noći sporije napredovala i stigla na obalu između gradova Airlie Beach i Bowen u ranim prijepodnevnim satima.

Predvečer je uragan oslabio i svrstan je u drugu skupinu na petostupanjskoj ljestvici i očekuje se njegovo daljnje slabljenje.

Najmanje je jedna osoba teško ozlijeđena, ali točan broj žrtava i razmjeri štete još se ne znaju, budući da se vremenske prilike još nisu smirile, pa spasilačke ekipe nisu mogle intervenirati tijekom noći, unatoč brojnim pozivima.

Službe savezne vlade u stanju su pripravnosti kako bi pružile pomoć stanovnicima Queenslanda uz sudjelovanje vojske, helikoptera i zrakoplova.

Ian Stewart iz queenslandske policije rekao je da je najmanje jedna osoba teško ozlijeđena u urušavanju zida te da očekuje veliku štetu i još ozlijeđenih, "ako ne i poginulih".

Australske vlasti su upozorile stanovnike da se pripreme na najjaču oluju nakon uragana Yasija 2011. koji je uništio kuće i ljetinu na sjeveru Queenslanda te pričinio štetu od 979 milijuna eura.


Reci što misliš!