Događaji

gradska knjižnica benkovac

U Benkovcu održana Javna tribina na temu ˝Suvremena uloga žene u ruralnom prostoru˝.

U Benkovcu održana Javna tribina na temu ˝Suvremena uloga žene u ruralnom prostoru˝.
Mijo Brkić

U organizaciji Zajednice žena HDZ-a ˝Katarina Zrinski˝, u petak, 31.ožujka je u Gradskoj knjižnici u Benkovcu održana Javna tribina na temu ˝Suvremena uloga žene u ruralnom prostoru˝.

Pred velikim brojem posjetitelja, među kojima je naravno bilo najviše posjetiteljica, govorile su Nevenka Marinović, predsjednica Zajednice žena HDZ-a Katarina Zrinski Zadarske županije i mr.sc. Nensi Segarić, sociologinja sa Sveučilišta u Zadru.

Tribinu je posjetio i kandidat HDZ-a za župana Zadarske županije Božidar Longin koji je pozdravio organizaciju ovoga skupa, nazvavši ga itekako korisnim i potrebnim u današnje vrijeme. Uz Longina, predavanju su nazočili i predsjednik Županijske skupštine Željko Lončar, kandidat HDZ-a za gradonačelnika Grada Benkovca Tomislav Bulić te predsjednik Mladeži HDZ-a Zadarske županije Šime Vicković.

Na temu tribine najprije je govorila predsjednica Zajednice žena ˝Katarina Zrinski˝ Nevenka Marinović, spomenuvši na početku odnos žene i muškarca, navodeći riječi nedavno preminulog teologa Tomislava Ivančića koji je rekao: ˝Biti muškarac nije nimalo savršenije nego biti žena,ali ni biti žena nije ni uzvišenije ni vrijednije nego biti muškarac. Marinović je potom, između ostaloga navela niz istraživačkih podataka o ulozi žene u ruralnom prostoru, gdje su još uvijek vidljivi stereotipovi, spolni i rodni, prema kojima se muškarcima pripisuje razumnost, jakost, postojanost, smisao za tehniku, odlučnost, dok se ženama, pak, pripisuje osjećajnost, pljačljivost, naivnost, nesamostalnost...

- Mogu li žene s takvim karakterisrikama biti uopće sposobne, mogu li voditi politiku, biti dobre znanstvenice, voditi poduzetništvo i mnoga druga područja, pitala se Marinović.

- Žene trebaju nositi svoj teret, dodala je predsjednica Zajednice žena ˝Katarina Zrinski˝, ali to treba netko i prepoznati, vrednovati i te žene treba podržavati.  Marinović je prenijela i niz drugih istraživanja, prema kojima i jeste vidan pomak u unaprijeđenju žene u ruralnom prostoru, no jednako je tako naglasila kako je prezentirajući profil ruralne žene ukazala na njihove potrebe koje su, zapravo, one same definirale, mogučnosti osnaživanja i jačanja uloge žene u ruralnom prostoru i na kraju njihovu ulogu u današnjem društvu.

- Ona je moderna i tradicionalna, ali u svakom slučaju svjesna odgovornosti koja joj je namijenjena, kazala je Nevenka Marinović, zaključivši svoje predavanje činjenicom kako je ruralna žena moderna i tradicionalna i u svakom slučaju svjesna svoje odgovornosti koja joj je namijenjena, zadržavši pri tom najznačajniju ulogu nositeljice obitelji i čuvara temeljnih vrijednosti, prihvativši uz to i nove izazove s kojima se još uvijek teško nosi, jer je ne prati ostali dio društva.

S Marinović se dobrim dijelo složila i sociologinja mr.sc.Nensi Segarić koja je nešto više govorila o patrijarhatu, rekavši kako ruralne žene i nisu baš tolike njegove žrtve. Segarić je napomenula kako je patrijarhat jedan kulturni okvir u kojem su žene kao jedna tiha većina, budući su i ranije sve bake i starije majke i žene iznijele teške poslove kroz povijest.

Osim tradicionalnoga glačanja, kuhanja, spremanja, preuzimale su kućanstva i brigu za cijelu obitelj, u prilikama kada su muškarci bili u ratovima, kada su odlazili na privremeni rad u inozemstvo i nitko tada nije pričao o takvoj njihovoj ulozi, kazala je Segarić, dodavši kako je autoritet oca uvijek negdje postojao.

Prema njezinim riječima, a navodeći procjene kako sama sebe karakterizira, uzorna žena mora biti ukorijenjena u kućnoj domeni, često puta opsjednuta time da ugodi drugima i da za njih radi. Ona je kreposna žena, predana majka, odana sestra i kći.

Zaključujući svoje izlaganje mr. sc. Segarić je kazala kako se ženama ne može samo pomoći nečim izvana, njima treba iznutra posvetiti pažnju i istaknuti njihovu vrijednost u smislu koliko su doprinijele do sada i koliko i dalje doprinose, te se treba adekvatno vrednovati taj njihov neplaćeni rad.

Ovdje svakako treba naglasiti kako su temeljem dostupnih istraživanja sudionice tribine predstavile profil žene ruralnog prostora i njihovu ulogu u današnjem društvu te mogućnosti osnaživanja i jačanja uloge žene u ruralnim područjima.

Naglašeno je da za uzdržavanje obitelji zarađuju i žene i muškarci, ali za posao u kući, odgoj djece i brigu o starijim članovima obitelji još uvijek je primarno odgovorna žena. Žena, posebice ona u ruralnim područjima, još uvijek je nevidljiva i nezamjenjiva i kao takva predstavlja veliku vrijednost i potencijal za pozitivan smjer razvoja ruralnog prostora koji se očekuje.

Zaključak tribine u Benkovcu je, kako lokalna i regionalana samouprava moraju puno više razmišljati o tome da se unaprijeđuje vrijednost žene u ruralnom prostoru, na što je i kandidat HDZ-a za župana Zadarske županije Božidar Longin kazao, kako će, bude li izabran na lokalnim izborima na tu dužnost, poraditi na realizaciji tih nastojanja.

Tribina je bila reflektor potrebe jedne takve aktivnosti upravo na području grada Benkovca, što su prepoznali i brojni posjetitelji u Gradskoj knjižnici koji su itekako bili zainteresirani za temu, pa stoga i pohvale i Kseniji Čirjak, koja se, kao predvodnica gradskog ogranka Zajednice žena ˝Katarina Zrinski˝,  potrudila benkovačkoj javnosti organizirati jedan ovakav važan i koristan skup.


Reci što misliš!