Događaji

sjednica senata

Rektor Boras i dalje "na ratnoj nozi" s fakultetima, ali danas je prvi put popustio

Rektor Boras i dalje

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, zajedno sa svojim bližim i daljim suradnicima i senatorima nastavlja ratovati s Filozofskim fakultetom (FF) i s Hrvatskim studijima (HS).

Danas na sjednicu Senata nije pozvao senatore FF-a izabrane legalnom procedurom na Fakultetskom vijeću, a također je odbio na dnevni red uvrstiti kandidaturu za novu dekanicu.

Istovremeno je njegov postavljenik na HS-u Mario Grčević objavio poruku iz koje bi se moglo iščitati da profesorima koji su ondje bili u štrajku prijeti otkazima.

No s druge strane čini se da je Boras u ratu koji vodi na brojnim frontovima, što uključuje i stručne studije, po prvi put počeo malo popuštati. Naime, sinoć je najavio da otkaza za štrajkaše ipak najvjerojatnije neće biti, a danas je također podržao vraćanje upisne kvote 15 + 15 za Odsjek za filozofiju na HS-u.

Totalna prijevara

Branka Galić s Odsjeka za sociologiju na FF-u kaže da na dnevni red današnje sjednice Senata nije bila uvrštena točka programa koji je izglasan u sklopu kandidature Vesne Vlahović Štetić za dekanicu.

„Uz to, naši senatori, koji su imenovani potpuno u skladu s procedurom, uopće nisu dobili obavijest, a s time ni poziv da sudjeluju na sjednici Senata. Drugim riječima, Fakultet se ponovno opstruira iako su sva tijela na njemu legalno konstituirana, a on normalno radi već mjesecima“, rekla je Galić za Index.

U znak potpore senatorima koji su došli na sjednicu iako nisu bili pozvani, pred Rektoratom se danas nešto prije podneva okupilo stotinjak profesora i studenata. Ondje se našao i golem transparent od 50-ak četvornih metara na kojem je pisalo „TOTALNA PRIJEVARA“.

Galić kaže da je program Vlahović Štetić bio jedini koji je dobio glasove na Fakultetskom vijeću.

„Procedura je sada takva da Senat u roku od mjesec dana treba potvrditi ili odbaciti njezinu kandidaturu uz odgovarajuća obrazloženja. Nije jasno zašto bi se s time odugovlačilo. Programi drugih fakulteta normalno su prihvaćeni, a ne zna se zašto naš nije. Za sada nema objašnjenja“, rekla je Galić.

Boras odugovlači

No čini se da je Galić bila previše optimistična. Naime, prema sociologinji Petri Rodik, novoizabranoj predstavnici FF-a u Senatu, rektoru Borasu se izgleda ni najmanje ne žuri. Naprotiv.

„Boras je rekao da Odbor za statutarna pitanja prvo treba razmotriti je li postupak razrješenja prijašnjih senatora bio prema proceduri ili nije. Rekao je da nas on u međuvremenu ne može prihvatiti kao predstavnike Filozofskog. Dozvolio je da budemo ondje. Kolege su na kratko čak dobili riječ, no u jednom trenutku im ju je ipak oduzeo. Kada je postalo jasno da naša točka neće biti uvrštena na dnevni red i da nećemo moći sudjelovati, mi smo napustili sjednicu“, rekla je za Index Rodik.

„Što se tiče naše kandidatkinje za dekanicu, rektor je rekao da će tražiti nadopune i pojašnjenja. Istaknuo je da ona ionako ne bi mogla preuzeti mandat prije 1.10., odnosno od početka iduće akademske godine, što znači da ima dosta vremena“, dodala je novoizabrana senatorica.

Na pitanje zašto bi nova dekanica morala čekati početak nove akademske godine, dok Borasovi izabranici za razne vršitelje dužnosti na FF-u nisu morali čekati praktički ni dana, Rodik je rekla da ne zna odgovor:

„Moglo se odlučiti drugačije - da se novoizabrana uprava imenuje za nove vršitelje dužnosti do početka redovnog mandata“.

Programu Vlahović Štetić, kaže, neutemeljeno je prigovoreno da nije adresirao temu odnosa FF-a i Sveučilišta.

„To ne stoji. Program, koji se može vidjeti na stranicama Filozofskog, ima cijelo jedno poglavlje od dva pasusa u kojemu se govori o toj temi“, pojasnila je.

Tvrdi da je podjednako neutemeljeno otezanje koje se opravdava tumačenjem kako treba vidjeti jesu li prijašnji predstavnici bili smijenjeni po proceduri.

„Mi smo svaki korak radili onako kako je to odredilo Sveučilište, u skladu s uputama koje smo dobili sa Sveučilišta. Štoviše, oko svakog koraka konzultirali smo se s pravnicom Sveučilišta“, pojasnila je Rodik.

Prijetnja otkazima

U međuvremenu je Županijski sud u Zagrebu jučer zabranio štrajk koji je Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja poduzeo na Hrvatskim studijima još 3. travnja, s obrazloženjem da je on nezakonit i da za njega nema razloga.

Mario Grčević, čovjek kojeg je Boras postavio na mjesto pročelnika HS-a, preko službene stranice SuZ-a poručio je sljedeće: „Prema upozorenju pravnika sudjelovanje u takvim štrajkovima u određenim okolnostima može biti razlogom za izvanredni otkaz ugovora o radu.“

No rektor Boras je sinoć u središnjem dnevniku poslao nešto pomirljiviju poruku rekavši da se 'dečkima' tamo neće ništa dogoditi, naravno, ako neće previše ustrajavati na štrajku. Njegova poruka malo je neobična ako se zna da je u štrajku bilo više profesorica nego profesora. No s druge strane je indikativna ako se uzme u obzir činjenica da se gašenje Odsjeka za filozofiju dovodilo u vezu s prijavama filozofa HS-a za plagijat protiv ministra Pave Barišića.

Filozofima ipak 15 mjesta

Na današnjoj sjednici Senat Sveučilišta izglasao je upisnu kvotu 15 za Odsjek za filozofiju. To znači da će filozofiju, budući da je dvopredmetni studij sljedeće godine moći upisati 30 studenata – 15 kao prvi predmet, a 15 kao drugi.

Za ovu odluku glasala je velika većina Senatora, a bilo je samo par suzdržanih.

Na sjednici se moglo čuti pitanje kako je moguće da je Senat na poticaj rektora tako iznenada promijenio mišljenje, kao da izglasava samo ono što im rektor predloži. 

Vesnica Garešić je pitala kakvog smisla sada ima to što su upisna mjesta, koja su ranije pripadala Odsjeku za filozofiju, u međuvremenu preraspodijeljena na druge odsjeke kao što su primjerice povijest i kroatologija, koji tek na jesen uspijevaju popuniti svoje kvote, odnosno zašto ta mjesta nije dobio Odsjek za psihologiju za koji postoji mnogo veći interes.


Reci što misliš!