Događaji

bura, hladnoća, mraz

Ne spremajte toplu odjeću, "zima" će potrajati

Ne spremajte toplu odjeću,

U ovom dijelu godine mraz znači štetu na poljoprivrednim kulturama. Mraza neće biti uz obalu ni na otocima, no moguć je posvuda u unutrašnjosti zemlje, a tamo je prije mraza moguć i snijeg, osobito u gorju! Bura i tramontana će najjače biti u četvrtak

Ponedjeljak je donio predah između dvije ciklone; one koja je donijela promjenjivo vrijeme na dan Uskrsa, te nadolazeće koja je stigla tijekom utorka, piše Crometeo.

Zanimljiv je prognozirani razvoj sinoptičke situacije nad Europom do kraja mjeseca. Na vidiku su čak 3 prodora sljedećih desetak dana koja će imati određena zimska obilježja. Naravno da će zahlađenje najmanje biti izraženo u Dalmaciji i da tamo spomenute ciklone neće donijeti zimsku hladnoću, no povremeni pad temperature zraka bit će dovoljno izražen da će nam trebati dugi rukavi, a povremeno i zimske jakne!

U ovom dijelu godine mraz znači štetu na poljoprivrednim kulturama. Mraza neće biti uz obalu ni na otocima, no moguć je posvuda u unutrašnjosti zemlje, a tamo je prije mraza moguć i snijeg, osobito u gorju! Bura i tramontana će najjače biti u četvrtak, kada su gotovo posvuda mogući olujni udari, javlja Kristijan Božarov uz Crometea.

JADRAN

Srijeda donosi djelomično sunčano i u većini krajeva suho vrijeme. Ipak, osobito će u drugom dijelu dana samo lokalno biti prolaznih pljuskova, u planinama i snijega. Navečer snježna granica u zaleđu Rijeke i ispod 1000 mnv, a snježnih pahulja može biti i u podvelebitskom kanalu. Puhat će umjerena do jaka bura i tramontana, podno Velebita povremeno će biti orkanskih udara. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 1 do 6°C, uz obalu i na otocima od 6 do 12°C. Najviše dnevne temperature u zaobalju od 8 do 12°C, uz obalu i na otocima od 12 do 15°C.

Četvrtak će biti djelomično sunčan i većinom suh. Uz prilazno više oblaka malo snijega može pasti na Kamešnici i Dinari, a malo kiše i snijega može biti u podvelebitskom kanalu. Puhat će umjerena do jaka bura i tramontana s čestim olujnim udarima, a podno Velebita i orkanskim. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -1 do 5°C, uz obalu i na otocima od 5 do 11°C. Najviše dnevne temperature u zaobalju od 6 do 11°C, uz obalu i na otocima od 11 do 14°C.

petak djelomično sunčano i većinom suho. Ujutro umjerena do jaka bura i tramontana, još uvijek će biti olujnih udara. Popodne postupno slabljenje vjetra. Očekuje nas još jedan hladan dan. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -1 do 5°C, uz obalu i na otocima od 5 do 11°C. Najviše dnevne temperature u zaobalju od 5 do 10°C, uz obalu i na otocima od 10 do 13°C.

Subota će biti pretežno vedra. U noći većinom slaba bura. Danju će vjetar okrenuti na slab do umjeren zapadnjak i jugozapadnjak, a navečer na moru sjevernog Jadrana umjereno jugo. Jutro će biti vjerojatno najhladnije u tjednu. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -2 do 3°C, uz obalu i na otocima od 4 do 9°C. Najviše dnevne temperature u porastu i bit će u zaobalju od 8 do 13°C, uz obalu i na otocima od 13 do 18°C.


Reci što misliš!