Događaji

eurosong 2017.

Ukrajina zabranila ulazak ruskim novinarima koji su trebali pratiti Euroviziju

Ukrajina zabranila ulazak ruskim novinarima koji su trebali pratiti Euroviziju
Eurosong

Ukrajina je u nedjelju objavila da nije odobrila ulazak na svoj teritorij ruskim novinarima koji su boravili na Krimu, a trebali su pratiti natjecanje za pjesmu Eurovizije koje se u svibnju organizira u Kijevu.

Glasnogovornik ukrajinske granične službe Oleg Slobodjan rekao je da su dvojica ruskih novinara u nedjelju vraćena s granice i da im je na tri godine zabranjen ulazak u zemlju zbog toga što su više puta boravili na Krimu, poluotoku koji je Rusija pripojila svom teritoriju u ožujku 2014.

"Granična služba ističe da posjedovanje akreditacije za Euroviziju ne daje automatski pravo na prelazak granice", dodao je na Facebooku.

Ukrajinske vlasti su već u subotu objavile da su iz istog razloga zabranile ulazak fotografu koji je radio za rusku novinsku agenciju.

Kijev, koji u svibnju organizira Euroviziju 2017. usto je na tri godine zabranio ulazak u Ukrajinu ruskoj predstavnici Juliji Samojlovoj zbog koncerta koji je u lipnju 2015. održala na Krimu.

Rusija je odgovorila da ove godine neće emitirati natjecanje.

Natjecanje za pjesmu Eurovizije, poznato po sladunjavim pjesmicama, redovito trpi posljedice političkih napetosti kao što su između Rusije i Ukrajine koje su u otvorenu ratu zbog aneksije Krima nakon koje je izbio oružani sukob na istoku Ukrajine i u njemu sudjeluju ukrajinska vojska i proruski separatisti.


Reci što misliš!