Događaji

prilika za izlet

Birdwatching u Ninu: Fotografirajte vlastelicu

Birdwatching u Ninu: Fotografirajte vlastelicu

VIDEO: Jedna se zanimljivost upravo događa na poljima Solane u Ninu. Naime, u periodu od ožujka do rujna na poljima soli možete vidjeti ugroženu vrstu ptice vlastelicu, a upravo sada ona ima gnijezdo blizu šetnice u poljima soli!

Ako imate sreće možete joj se na kratkoj udaljenosti približiti te je fotografirati. Proteklih sedam godina Nin ulaže velike napore pri oblikovanju novog turističkog proizvoda tzv. birdwatching turizma.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti na mail info@nin.hr ili na broj mobitela +385 91 766 3574.

S obzirom da upravo sada vlastelica ima gnijezdo blizu šetnice u poljima soli, spretniji mogu napraviti lijepe fotografije. Ukupna promidžba EDEN destinacije Nin usmjerena je na ekološki turizam s naglaskom na ptičji svijet te ostale oblike turizma koje u svojoj osnovi imaju održivi razvoj. Ninska laguna s muljevitim i pjeskovitim plitkim obalama te s močvarnim predjelima u okruženju solane, iznimna je biološka vrijednost i predstavlja jedno od rijetkih staništa na hrvatskoj obali i na tlu Europe.

Stoga se upravo na prostoru Ninske lagune zadržavaju ptice gnjezdarice, selice i zimovalice, a taj su prostor izabrale za svoj dom jer vegetacija slanjača (halofita) pruža optimalne uvjete močvarnim vrstama ptica za život i produženje vrste.

Promatrači ptica ovdje sa zadovoljstvom mogu promatrati pojedine vrste ptica, poput rijetke vlastelice (Himantopus himantopus) upisane u IUCN Crvenu listu ugroženih vrsta, morskog kulika, pijukavica i dr. Upravo je za pticu vlastelicu koju se može smatrati endemičnom, zabilježeno povećanje broja parova koji posjećuju lagunu svake godine. Velika je to radost jer se populacija te vrste ptice u Europi opasno smanjila.

Nakon dobivanja nagrade EDEN - Europske destinacije izvrsnosti  u 2010. koja uključuje održivi razvoj Turistička zajednica Grada Nina je započela s obilježavanjem Europskog dana prebrojavanja ptica s edukacijskim i ekološkim susretima na poljima Solane Nin.

Proteklih sedam godina uloženi su napori pri oblikovanju novog  turističkog proizvoda tzv. birdwatching turizma, pa destinacija postaje prepoznatljiva u Hrvatskoj i inozemstvu. Fotograf, zoolog i novinar iz Češke Michael Foktov i njegova supruga Marketa Foktova bili su u dvodnevnom posjetu grada Nina i prvenstvenu su uživali fotografirajući prirodnu baštinu i ptičji svijet. Marekta Foktova je imala sreću približiti se vlastelici na poljima Solane u Ninu, a kao dokaz vam šaljemo i fotografiju.

Donosimo i film koji je snimljen u 2016., a prikazuje upravo najzanimljiviju pticu (vlastelicu) između dvijestotinjak vrsta ptica koje žive u laguni.

 


Reci što misliš!