Događaji

Diskusija i druženje

Izazovi maloljetnih izbjeglica u Europi – pogled s terena

Izazovi maloljetnih izbjeglica u Europi – pogled s terena

Udruga za kulturu i umjetnost Punktum i Knjigozemska organiziraju izlaganje, u petak. 02. lipnja, od 21:00 do 23:00 u prostorijama Knjigozemske.

U jesen 2015. godine na kratko su pali zidovi tvrđave Europe i mase migranata – uglavnom izbjeglica – preplavile su Europu i zatražile azile u njezinim državama. Među njima bilo je mnogo maloljetnih izbjeglica, a njih preko 88.000 samo je u 2015. godini zatražilo azil.

Radi svoje dobi oni se definiraju kao ranjiva skupina izbjeglica, te su posebno zaštićeni zakonima Europske Unije iz kojih slijede i posebni oblici brige koja im se pruža.Tako barem zvuči teorija i propisi.

No kako to izgleda u praksi? Što se događa s maloljetnim izbjeglicama nakon što im se zaželila dobrodoslica i puno sreće u Europi? U kakvim uvjetima su zbrinuti? Kakvi im se oblici brige nude? Kakvi su uvjeti njihovog formalnog obrazovanja i izučavanja vještina? Kakvi su uvjeti za njihov psihosocijalni razvoj? Kako teče njihova integracija? Ukratko, kako izgeda njihova trenutna situacija i budućnost u Europi?

Udruga za kulturu i umjetnost Punktum i Knjigozemska organiziraju izlaganje, u petak. 02. lipnja, od 21:00 do 23:00 u prostorijama Knjigozemske

Ovo su neka od pitanja kojih će se u svojem izlaganju dotaknuti Mate Ćosić koji od veljače 2016. godine radi kao odgojitelj u jednom od domova za nezbrinute maloljetne izbjeglice u Austriji, u pokrajini Niederösterreich. Koristeci se nekim općim podatcima o stanju maloljetnih izbjeglica u Austriji, ali prije svega oslanjajući se na iskustvo iz dosadašnje prakse, Mate će podjeliti neka svoja razmišljanja i refleksije o stanju i budućnosti maloljetnih izbjeglica u Austriji, ali i u Europi. 

Nakon izlaganja dobrodošla je diskusija, a potom slijedi druženje.


Reci što misliš!