Događaji

dorh-ov adut

Grafološko vještačenje: Modrićev potpis na aneksu ugovora ne odgovara njegovu potpisu iz 2005.

RTL je istražio što je DORH-u dalo takav vjetar u leđa da odluči ići do kraja u dokazivanju tvrdnje da je Luka Modrić lažno svjedočio.

U sobi su bili samo zamjenik ravnatelja USKOK-a Sven Mišković i Luka Modrić. Bilo je to u nedjelju, 30. lipnja 2015., bez kamera, samo uz zapisnik. Međutim, Modrićev je iskaz brzo procurio.

"Nakon što sam ja već igrao za Tottenham, sačinjen je aneks ugovora o profesionalnom igranju između mene i NK Dinama temeljem kojega meni pripada 50 posto transfera. Zdravko Mamić tada mi je objasnio da je nužno da potpišem taj aneks", stoji u Modrićevom iskazu USKOK-u iz kolovoza 2015. godine. 

Nepune dvije godine kasnije, na suđenju u Osijeku – potpuno druga priča.

"To ja nikad nisam rekao da je sačinjeno nakon, ja sam vam rekao tamo da se ne mogu sjetiti", poznata je Modrićeva izjava sa suđenja.

S obzirom na to da je upravo datum potpisa ugovora najvažnije pitanje u njegovu svjedočenju – 'ne znam' i 'ne mogu se sjetiti' Modrića su ovaj put koštali osumnjeničke klupe. Osječki DORH istražuje je li Modrić lažno svjedočio.

"Iz kojih razloga, ne znam. To se rijetko događa. Nisu željeli prepustiti sudu da sud u konačnoj presudi odlučuje koji je iskaz točan, a koji lažan", rekao nam je odvjetnik Branko Šerić.

DORH će u postupku dokazivanja smjeti koristiti dijelove prvotnog Modrićeva iskaza, citirane u sudnici.

"Je li iskaz koji je on dao USKOK-u suglasan s nekim drugim dokazima s kojima USKOK raspolaže pa je upravo ta okolnost razlog zbog čega u ovom času DORH u Osijeku smatra da je iskaz Modrića svjesna laž, to je ključno pitanje", kazao nam je Željko Žganjer, bivši ravnatelj USKOK-a.

Iz visokog izvora doznajemo da već obavljeno grafološko vještačenje pokazuje da je datum 15. 12. 2005. antedatiran.

Kako doznajemo, u vještačenju stoji da potpis na aneksu ugovora Luke Modrića odgovara vremenu iza 2008. godine jer je uvelike promijenjen rukopis, i to ne prirodno, već se radi o stiliziranom potpisu kakav osobe formiraju uslijed davanja autograma.

Neslužbeno doznajemo kako Modrić još nema odvjetnika, međutim 1. rujna – moći će se braniti šutnjom. Iako je vijest odjeknula u stranim medijima, ali javnost kao ništa više ne iznenađuje.

"Mamić mu je pomogao da dođe tamo gdje je došao i koliko je novca zaradio zbog Mamića, mislim da je to realno."

"Realno, on ga je bio doveo tamo i sve, mislim da bi većina građana reagirala tako."

"Zna se što Mamić radi u nogometu, to je evidentno, to kakve ugovore potpisuju je javna tajna", ističe građanin.

Mijenjanje iskaza nije rijetkost. U posljednje tri godine dogodilo se to više od 300 puta, prema izvještaju DORH-a.

"To se svakodnevno događa. Nema predmeta gdje se ne dogodi da neki svjedok ne modificira iskaz, ne odstupi od nekog iskaza", otkriva nam Branko Šerić, odvjetnik.

Ali u ovom su slučaju mnogi pokrenuli pitanje – je li ovo prije svega bila poruka drugim svjedocima?


Reci što misliš!