Događaji

Dan antifašističke borbe

Dukić: Zadar je tijekom fašizma prošao svoju kalvariju

Dukić: Zadar je tijekom fašizma prošao svoju kalvariju
HRT Radio Zadar

Dan je antifašističke borbe, kojim se obilježava spomen na osnutak prve naoružane antifašističke postrojbe u Hrvatskoj i okupiranoj Europi u Drugom svjetskom ratu - Prvog sisačkog partizanskog odreda.

Osnovan je u šumi Brezovici pokraj Siska 1941. godine, a imao je 77 boraca pod zapovjedništvom Vlade Janića Cape. Završetak Drugoga svjetskog rata doživjela je polovica njih, među kojima i kasniji general Hrvatske vojske Janko Bobetko.

Na svečanoj proslavi Dana antifašističke borbe u Spomen-parku Brezovici, koju organizira Savez antifašističkih boraca i antifašista, nazočni su izaslanici predsjednice Republike te predsjednika Sabora i Vlade, izaslanstva grada Siska i Sisačko-moslavačke županije, brojnih veleposlanstava te političkih stranaka i udruga.

U povodu današnjega praznika gradonačelnik Zadra Branko Dukić sa suradnicima je položio vijenac na spomen obilježje na Narodnom trgu, te istaknuo značenje antifašističke borbe za slobodni Zadar, javlja Radio Zadar.

''Svi znamo da je to temelj današnjega društva, kako europskog tako i hrvatskog. Zadar je tijekom Drugom svjetskog rata i za vrijeme fašizma prošao svoju kalvariju. Mnogi su ljudi poginuli za slobodu i svoje ideale. Svi koji su se u to vrijeme borili protiv fašizma i za slobodu zaslužili su da im danas odamo počast'', istaknuo je nakon polaganja vijenca gradonačelnik Dukić. 


Reci što misliš!