probajte vruhunske paške specijalitete
Sajam otočnih proizvoda "Od Luna do Fortice" u Vlašićima na Pagu
Drugi Sajam otočnih proizvoda "Od Luna do Fortice" u organizaciji udruge Volim Vlašići održava se u nedjelju, 23. srpnja od 20.30 sati u Vlašićima na otoku Pagu.
Cilj ovog sajma je da se na jednom mjestu predstave otočni proizvođači; OPG-i, tvrtke, obrti, udruge sa otočnim proizvodima; od hrane i pića, do prirodne kozmetike i rukotvorina: paške čipke, suvenira te fotografija otoka Paga, autora Ivana Šuprahe, kako bi vam na jednom mjestu mogli prezentirati bogatstvo okusa i mirisa te ljepotu cijelog otoka Paga.
Na Sajmu će se predstaviti i otočna mjesta sa gastronomskim proizvodima, običajima, tradicijskom i kulturnom baštinom specifičnom za kraj iz kojeg dolaze, izjavila je Ana Žunić, predsjednica udruge Volim Vlašići.
Gastronomija otoka Paga
Tradicionalna gastronomija otoka Paga sastoji se u pripremanju brojnih specijaliteta koji se temelje na laganoj hrani, mesu, ribi, povrću uz dodatak vrlo kvalitetnog maslinovog ulja sa dalmatinskim začinima kao što su ružmarin i lovorov list koji jelima daju izuzetan okus.
Zaštitni znakovi otoka su: čuveni paški sir, paška janjetina, maslinovo ulje, sol i bijelo vino "žutica". Ljubitelji dobre hrane i kapljice sigurno će uživati na Sajmu otočnih proizvoda "Od Luna do Fortice" a u to se mogu i osobno uvjeriti u nedjelju te probati neke od proizvoda i specijaliteta. Sigurni smo da će ih bogatstvo svih okusa i mirisa uvijek vraćati na otok Pag, kažu organizatori Sajma.
Paški sir
Ako ste bili u Dalmaciji i niste probali Paški sir to vam je kao da se u Veneciji niste provozali gondolom. To je jedan od najboljih sireva u Hrvatskoj, po nekima i u svijetu - slažu se znalci gastronomi, sladokusci i svi ljubitelji dobrog zalogaja. Sir je autohtoni hrvatski proizvod, ovjenčan brojnim svjetskim nagradama i priznanjima. Paški sir ima specifičnu i prepoznatljivu aromu. Najbolje prija sam, a pravi gurmanski doživljaj je kušati ga uz paški pršut i masline, domaći kruh, svježe ubrani paradajz te čašu umjereno hladnog, bijelog vina.
Paška janjetina
Paška janjetina specifičnog je okusa mesa zbog ambijenta u kojem živi i u kojem se hrani autohtona paška ovca. To je krš, goli kamenjar na kojem rastu kadulja, slavulja, škrta sitna trava posuta posolicom koju nanose česte zimske bure. Pripremljena tradicionalno na "lešo" (kuhana), pod pekom ili na ražnju vrhunski je specijalitet kojeg svakako morate probati.
Pršut
Pršut se proizvodi na tradicionalan način, a domaćoj proizvodnji se koriste samo 4 komponente: morska sol, velebitska bura, hladni dim i ručni rad. Tradicionalna receptura, a naročito sušenje na velebitskoj buri koja u sebi nosi aromu dalmatinskog raslinja, daje pršutu jedinstven okus i miris.
Paška žutica
Paška žutica je bijelo suho vino zlatno žute boje, autohtonih paških sorti. Na otoku Pagu od davnine se je proizvodilo bijelo vino od nekoliko sorata koje je zbog svojih svojstava dobilo ime "Paška žutica" a glavna sorta za proizvodnju žutice bila je autohtona sorta Gegić.
U zabavnom programu nastupaju:
Klapa Puntamika - Zadar
KUD Sv. Jeronim Vlašići i KUD Rtina pod nazivom „Dalmatica“
KUD Bartul Kašić -
Kolan
Pivači na Kanat - Kolan
Vezane vijesti
-
Nastavlja se "prepucavanje" Daniela Radete, gradskog vijećnika i predsjednika GO SDP Zadar te gradonačelnika Branka Dukića oko nezakonite građevinske dozvole koje Radeta u serijalu objavljuje na svom Facebook profilu.
-
Aminess Avalona Camping Resort 5* će sa svojih 180 bazena, vrhunskim smještajem, sportskim i animacijskim sadržajima visoko podignuti kvalitetu ukupne turističke ponude otoka Paga i srednje Dalmacije
-
U ponedjeljak, 29. travnja, u 18 sati, u Gradskoj knjižnici Zadar (Ogranak Grad) održat će se predstavljanje prijevoda romana kanadskih frankofonskih starosjedilačkih autora Naomi Fontaine i Michela Jeana u organizaciji Odjela za francuske i frankofonske studije Sveučilišta u Zadru.
-
Košarkaši Zadra završit će na prvom mjestu uoči početka doigravanja u FAVBET Premijer ligi, protivnik će mu biti Dubrava, a Bosco napušta društvo najboljih.
Izdvojeno
-
Hrvatska jedriličarka Palma Čargo osvojila je brončano odličje u klasi iQFOiL (windsurfing) na regati Semaine Olympique Française u francuskom Hyeresu, dok Tonči Stipanović i Filip Jurišić nastavljaju borbu za mjesto na OI u Parizu.
-
U nedjelju, 5. svibnja, s Liburnske obale u Zadru startat će novo izdanje utrke Wings for Life World Run. Ova tradicionalna međunarodna utrka kojom se prikupljaju sredstva za istraživanje liječenja ozljeda leđne moždine od svog prvog izdanja održava se u Zadru, a ove godine i u još 6 europskih gradova kroz službene utrke na lokaciji: Beč (AUT), München (GER), Poznan (POL), Prag (CZE), Ljubljana (SLO), Zug (SUI). Naravno, utrke uz aplikaciju održavaju se na mnogim drugim lokacijama pa tako cijeli svijet kreće istovremeno s utrkom za one koji ne mogu.
-
Košarkaši Zadra završit će na prvom mjestu uoči početka doigravanja u FAVBET Premijer ligi, protivnik će mu biti Dubrava, a Bosco napušta društvo najboljih.
-
Etička rasprava o uzgoju stoke poprima novu dimenziju nakon što je međunarodna koalicija nekoliko desetaka znanstvenika potpisala deklaraciju u kojoj ističu da postoji barem "realna mogućnost" da životinje imaju svijest.
Reci što misliš!