Događaji

probajte vruhunske paške specijalitete

Sajam otočnih proizvoda "Od Luna do Fortice" u Vlašićima na Pagu

Sajam otočnih proizvoda

Drugi Sajam otočnih proizvoda "Od Luna do Fortice" u organizaciji udruge Volim Vlašići održava se u nedjelju, 23. srpnja od 20.30 sati u Vlašićima na otoku Pagu.

Cilj ovog sajma je da se na jednom mjestu predstave otočni proizvođači; OPG-i, tvrtke, obrti, udruge sa otočnim proizvodima; od hrane i pića, do prirodne kozmetike i rukotvorina: paške čipke, suvenira te fotografija otoka Paga, autora Ivana Šuprahe, kako bi vam na jednom mjestu mogli prezentirati bogatstvo okusa i mirisa te ljepotu cijelog otoka Paga.

Na Sajmu će se predstaviti i otočna mjesta sa gastronomskim proizvodima, običajima, tradicijskom i kulturnom baštinom specifičnom za kraj iz kojeg dolaze, izjavila je Ana Žunić, predsjednica udruge Volim Vlašići.

Gastronomija otoka Paga

Tradicionalna gastronomija otoka Paga sastoji se u pripremanju brojnih specijaliteta koji se temelje na laganoj hrani, mesu, ribi, povrću uz dodatak vrlo kvalitetnog maslinovog ulja sa dalmatinskim začinima kao što su ružmarin i lovorov list koji jelima daju izuzetan okus.

Zaštitni znakovi otoka su: čuveni paški sir, paška janjetina, maslinovo ulje, sol i bijelo vino "žutica". Ljubitelji dobre hrane i kapljice sigurno će uživati na Sajmu otočnih proizvoda "Od Luna do Fortice" a u to se mogu i osobno uvjeriti u nedjelju te probati neke od proizvoda i specijaliteta. Sigurni smo da će ih bogatstvo svih okusa i mirisa uvijek vraćati na otok Pag, kažu organizatori Sajma.

Paški sir

Ako ste bili u Dalmaciji i niste probali Paški sir to vam je kao da se u Veneciji niste provozali gondolom. To je jedan od najboljih sireva u Hrvatskoj, po nekima i u svijetu - slažu se znalci gastronomi, sladokusci i svi ljubitelji dobrog zalogaja. Sir je autohtoni hrvatski proizvod, ovjenčan brojnim svjetskim nagradama i priznanjima. Paški sir ima specifičnu i prepoznatljivu aromu. Najbolje prija sam, a pravi gurmanski doživljaj je kušati ga uz paški pršut i masline, domaći kruh, svježe ubrani paradajz te čašu umjereno hladnog, bijelog vina.

Paška janjetina

Paška janjetina specifičnog je okusa mesa zbog ambijenta u kojem živi i u kojem se hrani autohtona paška ovca. To je krš, goli kamenjar na kojem rastu kadulja, slavulja, škrta sitna trava posuta posolicom koju nanose česte zimske bure. Pripremljena tradicionalno na "lešo" (kuhana), pod pekom ili na ražnju vrhunski je specijalitet kojeg svakako morate probati.

Pršut

Pršut se proizvodi na tradicionalan način, a domaćoj proizvodnji se koriste samo 4 komponente: morska sol, velebitska bura, hladni dim i ručni rad. Tradicionalna receptura, a naročito sušenje na velebitskoj buri koja u sebi nosi aromu dalmatinskog raslinja, daje pršutu jedinstven okus i miris.

Paška žutica

Paška žutica je bijelo suho vino zlatno žute boje, autohtonih paških sorti. Na otoku Pagu od davnine se je proizvodilo bijelo vino od nekoliko sorata koje je zbog svojih svojstava dobilo ime "Paška žutica" a glavna sorta za proizvodnju žutice bila je autohtona sorta Gegić.

U zabavnom programu nastupaju:

Klapa Puntamika - Zadar
KUD Sv. Jeronim Vlašići i KUD Rtina pod nazivom „Dalmatica“
KUD Bartul Kašić - Kolan                            
Pivači na Kanat - Kolan


Reci što misliš!

 Izdvojeno