Događaji

posjetitelji uživali u friganim giricama i fritulama

Novske škaline i stare ulice "okupirane" prve večeri Festivala Nature i Kulture

Novske škaline i stare ulice

Novigradski "Festival Nature i Kulture" otvoren je 22. srpnja, prva večer manifestacije je nadmašila očekivanja, a večeras, 23. srpnja sljedi nastavak festivala

Ukusni proizvodi , kao i drugi proizvodi sa Natura 2000 područja, ulična izložba umjetnina i suvenira, zanimljivo predavanje o zaštićenim i Natura 2000 područjima Zadarske županije i odličan štimung uz Đanija Maršana i grupu „Central“ obilježili su sinoć prvi dan 2.Festivala Nature i Kulture , ljepota i umijeće življenja na prostorima Nature 2000, koji organizira JU za upravljanje zaštićenim dijelovma prirode Zadarske županije „Natura Jadera“ i infocentar „Kula Buta „ iz Novigrada.

Djeca su se zabavljala uz interaktivne igre koje su ih podučavale kako očuvati prirodu uz pratnju knjižničarke Ane Oštrić, a mnogi posjetitelji su do kasno u noć pohodili Zavičajni muzej uz stručnog vodiča Jadrana Anzulovića.

Festival je službeno otvoren uz pucanje iz novskih  mačkula sa vrha  tvrđave koje nam je priredilo Pucačko društvo „Butko Kurjaković iz Novigrada, zatim je okupljene pozdravila voditeljica infocentra „Kula Buta“ Marija Sjauš Baždarić i ravnatelj JU „Nature Jadere„ Damir Perić koji su ukazali na prednosti Natura 2000 područja i razvojne kapacitete kao uvod u predavanje koje je održala stručna voditeljica Morana Bačić.

„Prvi dan 2. Festivala Nature i Kulture ispunio je i više nego što smo očekivali, njegov cilj da promoviramo Natura 2000 područja, kao i njene žitelje u svrhu intergracije zaštite prirode i društveno- gospodarskog razvoja je pobudio velik interes posjetitelja i cilj nam je i dalje to razvijati. Naravno da su to početci i da je potrebno još mnogo edukacija  o programu Natura 2000 i njegovim instrumentima.“ izjavila je voditeljica infocentra Marija Sjauš Baždarić i sve pozvala da dođu danas na drugu večer Festivala, gdje vas očekuje interaktivna radionica na temu Eterična ulja ovog kraja, koju će voditi Mirna Đurica, aromaterapeut, kao i svi proizvodi koje ste mogli jučer kušati i kupiti , a za glazbeni štimung pobrinut će se band „Škabelin“.


Reci što misliš!