Događaji

istraga u tijeku

Forenzičari istražuju uzrok velikog požara koji je započeo kod Tugara

I dok mnogi građani sumnjaju da je veliki požar koji je prijetio Splitu podmetnut - istraga to tek treba potvrditi. Istražili smo kako napreduje i tko sve radi na otkrivanju krivca

Dok se sa zgarišta još uvijek dimi, krenula je i potraga za krivcima.

U Tugarama je počelo gorjeti na više mjesta u isto vrijeme. No onaj glavni požar je iz Tugara krenuo put Sitnog Gornjeg, Sitnog Donjeg, Žrnovnice, Kučina i Mravinaca te tako došao pred vrata Splita.

Cesta je to kroz polje i šumu koja spaja Tugare i Sirotkoviće, zaseok Sitnog Gornjeg. Nije prvi put da je požar krenuo s te dionice.

"Kao i svake godine tu kreće", kazao nam je Kristijan Bašić, Tugare.

Kristijanovu je kuću na vrhu Tugara već bio zahvatio plamen, a izgorjeli su mu i okućnica i auto. On se našao se u vatrenom okruženju s 20-ak vatrogasaca i mještana. Bili su bez vode i samo čudom preživjeli. 

"Ima tu i dalekovoda, ima i ljudi koji prođu, potpale ili bace čiku. To je sad nagađanje, to sad nema smisla govorit bez veze", dodaje Bašić.

Je li uzrok cigareta ojačana sumpornim glavama šibica, pečenje peke koje je omaklo ili nešto treće? Forenzičari prikupljaju dokaze, a policija ispituje mještane Tugara i okolnih mjesta.

"Tu može biti svašta. Nisam vidija niti mogu biti siguran, ali ovo je sigurno ljudska ruka učinila. A sad koja, čija, šta, mi ne znamo", izjavio je Stipe Jurlin, Sirotkovići-Sitno Gornje.

Svi se nadaju da će se ipak saznati i da će oni koji su doveli u opasnost i ljudske živote i uništili njihovu imovinu ipak biti kažnjeni.

Za požar izazvan nepažnjom zakon predviđa kazne od 6 mjeseci do 5 godina zatvora, a za namjerno potpaljivanje – što je teško kazneno djelo – od 1 do 10 godina zatvora.

Veteran Četvrte gardijske brigade iz Sitnog Gornjeg sa sumještanima je jedva obranio kuće, ali smatra kako nije dovoljno pronaći piromane, nego da je sada i pravi trenutak da se razgrana mreža hidranata na postojećoj vodovodnoj mreži, prošire protupožarni putevi i napravi nekoliko tampon zona na kojima bi se vatra ubuduće mogla zaustaviti 

"U jednom dijelu tog područja sa dva bagera, za 2-3 radna dana mi stvorimo tampon zonu 50m široku. Taj je teren toliko specifičan da kada bura ovdje zapuše, ako se pojavi u ovom dijelu, ona putuje prema Splitu, to je neminovno. To znači, ako nešto ne napravimo, imat ćemo za 4-5 godina isti takav požar", kazao nam je Pave Gruica, Sitno Gornje.

A uz piromane, mišljenja su mnogi, trebalo bi kažnjavati i one koji odlažu smeće i otpad u šumi. S jednog od takvih divljih deponija pušilo se i danas.


Reci što misliš!