Događaji

potresna priča iz Benkovca

Ministar naložio hitnu istragu nakon što su obitelj i suborci kopali raku za preminulog branitelja

Nemili događaj u Benkovcu u kojem su zbog propusta komunalnog poduzeća sama obitelj i suborci morali sami kopati grobno mjesto vratila je u fokus priču o braniteljima koji umiru

Javnost je ovih dana potresla ispovijest obitelji preminulog branitelja sa zadarskog područja, koja je sama kopati grobno mjesto na dan sahrane. Ministar je odmah naložio hitnu istragu. Pogriješilo je komunalno poduzeće, no isplivao je zabrinjavajući podatak da je samo prošle godine umrlo više od 4 tisuće branitelja, a ove, do danas, već njih gotovo 3 tisuće. Država se trudi da svi imaju dostojanstven ispraćaj.

Nemili događaj u Benkovcu u kojem su zbog propusta komunalnog poduzeća sama obitelj i suborci morali sami kopati grobno mjesto vratila je u fokus priču o braniteljima koji umiru.

Fotografije s ukopa na zahtjev ministra odmah su upučene na njegov stol. Naredio je istragu.

Unatoč propustu i spletu okolnosti hrvatski branitelj pokopan je uz visoke počasti i dostojanstveno. Onako kako ih je samo prošle godine sahranjeno njih više od 4 tisuće. Uz hrvatskom zastavu i počasnom paljbom.

"Ministarstvo branitelja pruža pogrebnu skrb koja u sebi uključuje pogreb uz odavanje vojnih počasti i troškove koji se tiču pogrebne opreme, zatim troškove ukopa, vijenac, zastavu, troškove prijevoza, glazbu prilikom pogreba", kazala nam je Nevenka Benić, državna tajnica Ministarstva hrvatskih branitelja.

Zbog velikog porasta broja preminulih braniteljskih, grobnih mjesta nema dovoljno.
Primjerice, u Rijeci je nužno proširenje Aleje branitelja.

I na zagrebačkim grobljima Miroševcu, Mirogoju i Markovom polju planiraju se nova grobna mjesta. 

"Broj smrti hrvatskih branitelja se naglo povećava na način da i nas ostavlja u jednom čuđenju. Bože ljudi jesu oko 50-55 godina, ali da umire generacija '66, '67 vas zaista ostavi s jednim velikim upitnikom", rekla nam je Vesna Helfrih, pročelnica Ureda za branitelje Grada Zagreba.

Država snosi troškove grobnog mjesta do 2.000 kuna. "U nacrtu prijedloga novog zakona mi proširujemo obveze jedinice lokalne uprave i samouprave da snose 50 posto troškova grobnog mjesta i da osiguravaju grobna mjesta za pokop branitelja i hrvatskih vojnih ratnih invalida", ističe Nevenka Benić, državna tajnica Ministartva hrvatskih branitelja.

Rasprava o novom zakonu je upravo završena i njime bi, među ostalim, bio riješen i ovaj problem, prenose Vijesti.hr.


Reci što misliš!