Događaji

PROCJENA UKUPNE ŠTETE

Šteta nakon požara u Splitu 220 milijuna kuna

Šteta nakon požara u Splitu 220 milijuna kuna
Duško Jaramaz/PIXSELL

Split je konačno zbrojio štetu od požara s kojim se borio od 17. srpnja - ukupno 220 milijuna kuna. Što je sve konkretno uništeno?

Požar koji je gutao sve pred sobom, nekima je uništio višegodišnji trud. Stotinjak uništenih maslina, 600 loza, 60 stabala voćaka. Za Dinka Roguljića iz Kučina šteta je nemjerljiva, javlja RTL.

"Teško je to procijeniti, ova maslina je mogla još dvadeset godina davati plod. To se sve može staviti na kartu, ali da ne znam koje novce da mi dadu. Meni je trebalo ovo da radim da se mučim, da bude plodova. A koliko će trebati da se ovo obnovi, sedam do osam godina.", kaže Dinko Roguljić, vlasnik maslinika iz Kučina.

Potpuno uništeni prvi kat vikendice u Žrnovnici, u koju su ulagali 30 godina dočekao je bračni par iz Varaždina. No kažu oni nisu ostali bez krova nad glavom kao neki.

"Šteta je negdje oko 40 hilijada eura najmanje. Jesmo bili smo dolje u Žrnovnicu, ispunili formulare i sve i sad čekamo. Cijeli sprat nam je izgorio i namještaj i veš mašina i sve.", kaže Stjepan Vuk iz Varaždina.

Na sjednici Gradskog vijeća raspravljalo se o katastrofalnom požaru. Osim što se najvljuje borba protiv komunalnog nereda koji je otežao gašenje, iznesena je procjena ukupne štete. No ni taj podatak nije konačan. Dok se građane sa vijeća upozorava na nesređene parcele i okućnice, mještani upozoravaju na nesređene šume.

"Kriv je alepski bor koji je parazit koji se širi, krive su hrvatske šume, krivi su silni izgubljeni sati za neke procjepe koji su se radili a ništa se nije napravilo.", kaže Ivica Mihanović iz Korešnice.

Ukupno 4500 hektara progutao je plamen, a lovci upozoravaju da su uništena staništa za brojne životinjske vrste.

"Ovo je moj zavičaj, ovdje sam se rodio, a ovo je sad spaljena zemlja. Jarebice ovdje više ne pivaju i ovdi su cvrčci utihnuli.", kaže Mihanović. No mještani se nadaju da će iz tišine, pepela i katastrofe koje je požar ostavio za sobom ipak izvući neke pouke.


Reci što misliš!