Događaji

vikend prognoza

Do subote velika vrućina nakon čega stiže promjena vremena uz značajan pad temperature

Do subote velika vrućina nakon čega stiže promjena vremena uz značajan pad temperature
Davor Strenja

Do subote će biti sve toplije, ponegdje i vrlo vruće, uz južinu, nekima i neugodno sparno, a onda nam opet stiže nagla i burna promjena, uz pad temperature mjestimično i za desetak stupnjeva.

Pljuskova i grmljavine bit će gotovo sigurno, gdjekad vjerojatno i olujnog nevremena, a na Jadranu će nevolje stvarati najprije jako jugo, pa još više - jaka i olujna bura - već potkraj subote na sjevernom dijelu, u nedjelju posvuda.

U odnosu na to - četvrtak i petak, usprkos vrućini, djeluju gotovo idilično, piše Zoran Vakula za HRT.

Sunce i vedrinu povremeno će ukrašavati, ili remetiti, visoki koprenasti oblaci, a ujutro i mjestimična sumaglica, samo rijetko i kratkotrajna magla, koja je moguća i u nizinama Gorskog kotara i Like.

Kod Zadra izraženiji maestral

Danju stabilno i toplije nego u srijedu, u unutrašnjosti uz slab vjetar, a na moru često umjeren, gdjekad na udare i jak - ujutro bura, najjača podno Velebita, zatim maestral, izraženiji oko Zadra.

More malo do umjereno valovito, temperature od 23 do 26 °C. Zrak ujutro uz more samo malo hladniji, a u gorju će ponovno dobro doći pokrivač. Poslijepodne pak od 27 do 30 °C, u unutrašnjosti Istre i na sjevernom Jadranu od 31 do 34 °C.

U Dalmaciji i oko vrlo vrućih 36 °C, osobito u unutrašnjosti, gdje će biti i nestabilnije nego na moru, uz poslijepodnevne razvoje oblaka, iz kojih su mogući kratkotrajni lokalni pljuskovi. Uz najprije burin, mjestimice prolazno i umjerenu buru pa maestral more će biti malo do umjereno valovito, temperature od 22 do 26 °C.

Podjednake vremenske i morske prilike bit će i na jugu Hrvatske, gdje je također moguć poneki pljusak, uglavnom u Konavlima te oko Metkovića i Ploča.

Meteoalarm: Crveni alarm za obalni dio u petak

Za danas je na snazi crveno upozorenje Meteoalarma zbog velikih vrućina na području Knina. Temperature će se dizati i preko 36 Celzijevih stupnjeva. Za sutra je pak crveni alarm na snazi za područje cijele obale i to zbog velikih vrućina. Temperature će se opet približavati 40 Celzijevih stupnjeva.

U subotu bit će još toplije, uz južinu. Potkraj subote i u nedjelju nova jaka promjena vremena, uz pad temperature te uz prolazno jak vjetar, na udare mjestimice i olujan - sjeverni i sjeveroistočni, gdjegod i sjeverozapadni.

Bit će i pljuskova i grmljavine, a moguća su i mjestimična olujna nevremena s tučom, već u subotu poslijepodne na zapadu i sjeveru zemlje te na sjevernom Jadranu, gdje će nakon juga vjerojatno već u subotu navečer zapuhati jaka, često i olujna bura. U noći na nedjelju i tijekom nedjelje oblaci i vjetar premještat će se sve do juga Jadrana. Ponegdje su ponovno moguće i pijavice. 

I dok je kiša u sjevernijim krajevima gotovo sigurna, ponegdje i desetak litara po četvornome metru, na srednjem i južnom Jadranu neka bi mjesta ponovo mogla ostati sasvim suha. A i temperatura zraka manje će se sniziti nego na kopnu, gdje će pad ponovno biti zamjetan - nedjeljno će poslijepodne biti hladnije od subotnjega i za desetak stupnjeva. Onima koji će putovati obalom ili blizu nje još bi veće nevolje mogla stvarati bura. Stoga dobro isplanirajte putovanje.

A planirate li aktivnosti u sljedećem tjednu - dosadašnje razdoblje iznadprosječne topline zamijenit će dobu godine primjerenija temperatura, prenosi Index.


Reci što misliš!