Događaji

naši školji

Otočani traže uvođenje poreznih olakšica i izjednačenje cijene vode

Otočani traže uvođenje poreznih olakšica i izjednačenje cijene vode

Na portalu e-Savjetovanja objavljen je Nacrt prijedloga novoga Zakona o otocima. Otočani su pozvani da ga komentiraju i predlažu rješenja koja bi se trebala ugraditi u novi dokument.

''Promjena modela indeksacije otoka jedan je od prioriteta, slažu se naši sugovornici. On će male otoke koji pripadaju velikim gradovima izdvojiti iz skupine razvijenih jedinica i time olakšati pristup sredstvima europskih fondova. Tako mi u općini Preko imamo Sestrunj i Rivanj koji imaju isti indeks kao Preko, međutim mi sad imamo riješenu vodu ali oni nemaju, trebao je vodonosac,'' izjavio je za Radio Zadar načelnik općine Preko Jure Brižić.

Dodaje kako novi zakon mora uvesti porezne olakšice za gospodarstvenike sa sjedištem na otoku: 

''Mislim da ne trebamo izmišljati toplu vodu, samo pogledajte otoke Skandinavije, tamo su gospodarstvenici na otocima oslobođeni, porezna olakšica je takva da ne plaćaju uopće pdv niti na hranu niti na bilo što drugo. S obzirom da je gro turizma na našim otocima nadamo se daće nam zakonodavac uvažiti to''. 

Član radne skupine za izradu novoga Zakona o otocima je i načelnik općine Tkon Goran Mušćet. Tvrdi kako je novi Nacrt kvalitetan, ali kako bi bio još bolji kad bi dozvoljavao sljedeće: 

''Da je jedan otok-jedna općina. Onda bi imali kvalitetne ljude na radnim mjestima i napravilo bi se dobro, a ne dvi-tri općine na jednom otoku, to nema smisla. Ovo kao što je na Šolti na primjerice, onda se puno kvalitetnije radi'', komentira Mušćet. 

U novi Zakon o otocima nužno je ugraditi Europsku rezoluciju o otocima, dodaju u Otočnom saboru, jer to će automatski promijeniti poreznu politiku u ruralnim područjima. 

''Druga stvar koja treba je nova kategorizacija otoka, zbog malih otoka, a ono na  čemu ćemo posebno inzistirati je izjednačavanje cijene vode za otočne i kopnene gospodarstvenike'', kaže Denis Barić, posebice za gospodarstvenike koji se u proizvodnji opskrbljuju vodonoscima  jer troškovi prijevoza vode u konačnici znatno poskupljuju otočni proizvod, a naš Ustav RH kaže kako smo svi jednaki .

A kako bi novi Zakon o otocima bio kvalitetan, i bez svega što je rečeno, potrebno je samo jedno, slažu se i naši sugovornici - potrebno ga je primjenjivati a ne da, kao stari, bude mrtvo slovo na papiru.


Reci što misliš!