Događaji

katastrofalno nevrijeme!

U Zadru opći potop: Ciklona nam donijela grmljavinsko nevrijeme s obilnom kišom

Jutro je na zadarskom području započelo najavljenim grmljavinskim nevremenom te kišom koja je obilno počela padat malo iza 7 sati i koja bez prestanka već više od 4 sata, a jakim intenzitetom pada i dalje.

Oko 7.20 nestalo je i električne energije u većem dijelu Zadra, ali nakon 20-tak minuta opskrba se polako normalizirala od četvrti do četvrti.

U 12.26 sati prema podacima portala Pljusak.com u Zadru je palo više od 173 litara kiše po četvornom metru, međutim kad se podaci ažuriraju ta će količina zasigurno biti puno veća. Inače, mjesečni prosjek za rujan u Zadru iznosi 105 litara.

Inače, državni rekord u količini oborina od 352mm po četvornom metru postavljen je, a gdje drugdje nego u Zadru i to na jučerašnji dan, 10. rujna 1986. godine. Nadajmo se da ipak danas neće biti srušen, jer je dovoljan kaos nastao i bez rekorda.

Zabilježeno je preko 30 tisuća munja u proteklih sat vremena, što se može vidjet i na slici gore.

Velike količine oborina u kratko vrijeme poplavile su dio prometnica u gradu, a kiša i dalje pada jakim intenzitetom pa se očekuju daljnji problemi s oborinskim vodama.

Od ogromne količine vode otvorili su se šahtovi na prometnicama, pa vozači budite oprezni da ne upadnete u koji od njih!

Liburnija je objavila da zbog poplava trenutačno ne voze njihovi autobusi na gradskim i prigradskim linijama.

Vatrogascima JVP Zadar u pomoć pritižu i kolege iz susjednih mjesta a i ostale službe su na terenu, crpe podrume, čiste prometnice od srušenih stabala, čiste šahtove...

Poplavljene su i operacijske sale na kirurškom odjelu OB Zadar, otkazane su operacije. U centru Supernova gotovo do stropa je poplavila garaža, ima i automobila koji su ostali unutra, a poplavilo je i u samom centru.

Promet gradskim prometnicama je praktički nemoguć, gužve i kolone su se stvorile na Puntamici, Belafuži, Meladi, Bilom brigu, Poluotoku... Pravi prometni kolaps. Na Relji se srušilo stablo preko prometnice.

Bez struje su još uvijek Gaženica i Bibinje, zatim Sukošan i Debeljak te Kali i Kukljica na otoku Ugljanu.

(Foto: Valentin Bakota)

Najavljena ciklona Gracija već je tijekom nedjelje donijela poprilične probleme s vremenom velikom dijelu Dalmacije. Svojim centrom preko zadarskog područja će prijeći tijekom ponedjeljka.

Osim juga, koje je mjestimice dosezalo olujne udare, problem su donijele oborine koje su mjestimično bile izrazito obilne, pogotovo na južnom dijelu Dalmacije.

DHMZ je danas najavio promjenljivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom i grmljavinskim pljuskovima, koji će ponegdje biti i obilniji.

Puhat će umjereno i vrlo jako jugo i jugozapadnjak. Najviša dnevna temperatura zraka od 22 do 27, u Slavoniji do 31 stupnjeva Celzijusovih.

Kako to jutros izgleda u Zadru (Relja i Melada), možete vidjet u video uratcima naših Facebook prijatelja i kolega s Novog radija.


Reci što misliš!