Događaji

cijene su podivljale

Dvadeset kvadrata za 4 tisuće kuna!? Studenti iz Zadra će bojkotirati sve koji preskupo iznajmljuju stanove

Dvadeset kvadrata za 4 tisuće kuna!? Studenti iz Zadra će bojkotirati sve koji preskupo iznajmljuju stanove

U jedan od sveučilišnih gradova na moru, Zadar, svake godine zbog iznimne ljepote te različitih studija, hrli hrpa studenata iz cijele Hrvatske. No, premda naizgled idealan grad za studente, Zadar je postao noćna mora kada je riječ o iznajmljivanju stanova, čiji omjer ponude i cijene nikako ne ide studentima u prilog.

U Facebook grupi Sveučilišta u Zadru osvanula je anketa kojom administratori pitaju studente na koje cijene najma stanova pristaju jer su se grupom počeli "dilati" oglasi s vrlo visokim cijenama, a nerijetko su u lošem stanju te na lokaciji koja uopće nije atraktivna studentima, piše portal Mojfaks.

Čitajući komentare može se uočiti da studenti više ne mogu naći stan čija stanarina iznosi 800 kuna što su do prije nekog vremena mogli pa smo o ovom problemu razgovarali s jednim od administratora grupe.

Osim što je problem u cijeni, lokaciji te stanju stana, jedna od većih tegoba za zadarske studente jest činjenica da moraju iseliti iz smještaja prije turističke sezone. I to u lipnju kada počinje vrijeme ispitnih rokova.

Jedan slučaj posebno izdvaja, a to je oglas neke žene ovo ljeto koja je za garsonijeru od 20 kvadrata tražila 4 000 kuna što bi bila suluda cifra i za garsonijeru u centru metropole. Objava je ubrzo izbrisana, a administrator se iskreno nada da je žena povukla oglas jer joj je proradila grižnja savjest.

Ponukani brojnim lošim kritikama i razočaravajućim komentarima očajnih studenata koji su u nekoliko navrata po komentarima prošuškali kako su cijene i uvjeti užasni, te bezobrazno visokim cijenama stanova koji su se počeli oglašavati, administratori su odlučili postaviti u grupu gornji iznos cijene mjesečnog najma, a sve ostale oglase u grupi brisati.

K tome su istovremeno na stranicu grupe postavili anketu i pitali studente koliko su spremni, sami ili  s roditeljima, izdvojiti za mjesečnu cijenu najma u Zadru. Ova je anketa i rasprava otvorila i jednu drugu temu – problem nedostatnih kapaciteta studentskog doma. Zato se nadaju da će ova rasprava potaknuti odgovorne da se pozabave pitanjem proširivanjem kapaciteta u sklopu Novog kampusa, što je najavljeno još prije gotovo desetak godina. Za sada, jedini dom u Zadru prima samo 206 studenata.

Kada je riječ o stanodavcima, studenti i administratori grupe apeliraju na ljudskost i poručuju im da učine cijene stanova realnima i optimalnima.

Svjesni su da je argument kako su cijene porasle i u gradovima na obali, no opet poručuju da ta povećanja nisu sukladna i povećanjima cijena stanarine jer studenti nisu turisti.


Reci što misliš!