Događaji

prognoza nikole vikić-topića

Tjedna prognoza: hoće li i ovaj tjedan biti pijavica?

Tjedna prognoza meteorologa RTL televizije Nikole Vikić-Topića.

Mnogo je oblaka jučer putovalo našim nebu, iz nekih je bilo kiše, na sjevernom Jadranu čak i vrlo obilne, a iz nekih, kao u Istri, i mnogo opasnije pojave – pijavice.

One, srećom, ovog puta nisu stigle nad kopno niti učinile znatniju materijalnu štetu, već su svojom ljepotom i razigranošću samo dobro zabavile i zadivile dvojicu ronilaca koji su jednu od njih snimili s manje od 100 metara udaljenosti.

Inače, pijavice nastaju iz podnožja samo jedne vrste oblaka, kumulonimbusa (Cb), koji su ujedno najdeblji tj. najjače vertikalno razvijeni oblaci u našoj atmosferi.

Da bi pijavica nastala, potrebna je vrlo nestabilna atmosfera i što toplije more. Ti se uvjeti najčešće postižu u jesen, točnije u listopadu i studenom, kad je more još dovoljno visoke temperature, a prolasci fronta i ciklona koji destabiliziraju atmosferu sve su češći. Inače, toplo more služi doslovno kao pijavičin izvor energije pa zbog toga one brzo odumiru ako prijeđu nad kopno. 

Foto: Daniel Pavlinović

Veličina pijavica može znatno varirati – tako promjer njihove „cijevi“ može biti između 20 i čak 100 metara, a visina između 100 i 1000 m. 

Iako se na snimkama, koje su najčešće snimane iz velike udaljenosti, možda ne čini tako, ali brzina vjetra u vrtlogu pijavice može biti od 100 do 200 km/h, a u ekstremnim slučajevima čak do 350 km/h, što jasno upućuje na njezinu razornu snagu! Brzina kretanja pijavice morem znatno je manje od brzine vjetra u vrtlogu, pa su tako one većinom vrlo trome i kreću se brzinom do 50 km/h.

Trajanje pijavice također ima velik raspon – od nekoliko minuta pa sve do jednog, čak i dva sata. Jedna čitateljica nam je uputila još jedno zanimljivo pitanje – do koje dubine u moru se osjeća utjecaj pijavice, odnosno na kojoj bi dubini ronilac u moru bio siguran u slučaju da prema njemu nailazi pijavica?

Foto: Mario Božinović

Odgovor na ovo pitanje nije jednoznačan već, naravno, ovisi o veličini i snazi pijavice za koje već  znamo da mogu jako varirati. Tako se, u slučaju manje pijavice, njezin utjecaj može osjetiti do dubine od otprilike jednog metra, a u slučaju velikih pijavice sve do 10 metara! 

Više o pijavicama možete pronaći u predivnoj i poučnoj, a opet jednostavno pisanoj knjizi Vrijeme na Jadranu naših meteorologa Marka i Višnje Vučetić, a one koji bolje barataju matematikom i fizikom, možda će zanimati ovaj znanstveni članak najvećih stručnjaka za pijavice u Hrvatskoj  – Tanje Renko, Tomislava Kozarića i Martine Tudor

PROGNOZA

Danas će prevladavati oblačno vrijeme, povremeno uz kišu, osobito u prvom dijelu dana, a na Jadranu i uz pljuskove s grmljavinom. Bit će tek kraćih sunčanih razdoblja, osobito poslijepodne na sjevernom Jadranu. A što donosi ostatak tjedna? Imamo bolje vijesti!

Tjedan – KOPNO

U utorak i srijedu na kopnu će još biti pretežno oblačno, povremeno uz malo kiše ili pokoji pljusak. Od četvrtka do kraja tjedna stabilnije i sunčanije uz još oblaka, ali većinom suho. Tijekom cijeloga će tjedna jutra biti pomalo svježa s temperaturom oko 10 °C, no poslijepodneva zato ugodna s temperaturom oko 20 °C. 

Tjedan – JADRAN

Na Jadranu od sutra pa sve do kraja tjedna djelomice do pretežno sunčano, tek uz malo oblaka te većinom bez kiše. Bit će znatno stabilnije nego jučer tako da pijavica gotovo pa sigurno neće biti.

Što se tiče vjetra, dominirat će bura, u Dalmaciji uz izmjenu s maestralom. Oboje će biti slabi do umjereni, samo još sutra mjestimice i jaki. Temperatura zraka bit će vrlo ugodna, ujutro oko 15 °C, poslijepodne 23, 24 °C.

Dakle, prvi jesenski tjedan u koji smo zakoračili, vremenski će biti prilično povoljan. U početku pomalo promjenjiv uz povremenu, lokalnu kišu, većinom na kopnu, a onda u drugoj polovini, uključujući i vikend, sunčanije i stabilnije, prognoza je Nikole Vikić-Topića za RTL televiziju. 


Reci što misliš!