Kultura

Zadarska autorica knjiga za djecu i odrasle

"U zemlji Plaviji": Mirjana Mrkela u novoj knjizi piše o prihvaćanju različitosti

Zadarska autorica knjiga za djecu i odrasle Mirjana Mrkela danas od 19 sati u studentskom klubu predstavlja neobičnu knjigu "U zemlji Plaviji".

Sudjeluju:
• Mirjana Mrkela, autorica,
• Nina Kolanović, školska psihologinja i gestalt terapeutkinja,
• Ingrid Veršić Miletić, školska defektologinja
• Lada Vukić, književnica

Program moderiraju Marta Džaja i Želimir Periš

Mirjanina knjiga bavi se problematikom razumijevanja i prihvaćanja različitosti, a napisana je kao kolaž kratkih gotovo lirskih tekstova koje kroz bajkovit okvir uvode u svijet promišljanja o različitosti, empatiji i toleranciji.

26 kratkih priča dijele isti narativ, Izmjenjujući objekte i atribute, stvarajući tako kodiranu poruku u kojem dešifriranju jednako mogu uživati i djeca i odrasli.

Program organiziraju Književna udruga Ludens i udruga zadarskih pisaca ZaPis.

O knjizi:

...Stoga se ove priče mogu koristiti svaki put kada se želi potaknuti razgovor o sličnostima i različitostima, međusobnom prihvaćanju i razumijevanju, emocijama, empatiji i prosocijalnosti, u različitim kontekstima, kako s djecom predškolske i školske dobi u redovnom sustavu i u kontekstu obrazovne integracije, tako i s adolescentima, studentima i odraslima u okviru edukacija i radionica za poticanje emocionalne inteligencije i socijalnih vještina, te u individualnom i grupnom terapijskom radu.

U moru sličnosti koje nas spajaju postoje kapljice drugačijeg sjaja, boje i oblika koje nas čine različitima, posebnima i originalnima, a opet sastavnim dijelom jedne velike cjeline. Samo se međusobnim razumijevanjem, podrškom i otvorenim umom možemo radovati sličnostima i pustiti da nas različitosti obogaćuju.

Zbirka priča U zemlji Plaviji otvara čitateljev mentalni i emocionalni prostor za prihvaćanje drugačijeg, suosjećanje i prilagodbu usmjeravajući ga u pronalaženju vlastitog mjesta u današnjem kozmopolitskom društvu.

Đeni Zuliani (mag. Psihologije, viši predavač na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli)


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.