Kultura

"Škabrnjska golgota" večeras u HNK Zadar

U povodu obilježavanja 25. obljetnice stradavanja mještana Škabrnje, Zajednica Udruga veterana Vojne policije iz Domovinskog rata RH (ZUVVPDR RH), Udruga veterana Vojne policije sudionika Domovinskog rata Zadarske županije (UVVPSDR Zadarske županije) i Udruga žena iz Domovinskog rata Zadar organiziraju u subotu, 12. studenoga u HNK Zadar s početkom u 18 sati predstavu "Škabrnjska golgota" koju izvode amaterski glumci KUU Sv. Kliment te ženska klapa Karmel iz Turnja.

Uz gore navedene braniteljske udruge suorganizatori su Ministarstvo hrvatskih branitelja RH, Zadarska županija i Grad Zadar, općina Škabrnja.

"Škabrnjska golgota"

Autor i režija: Mladenka Gruica

Izbor glazbe: Toma Gruica

Inspicijent: Pave Gruica

Trajanje: 45 min

"Škabrnjska golgota", drama koja je do sada dobila hvaljene kritike, u Zadar dolazi prvi put i to u tjednu kada Škabrnja obiježava 25. obljetnicu stradanja. U predstavi su prikazani stvarni likovi i događaji a izvode je amaterski glumci KUU Sveti Klimenta te ženska klapa Karmel iz Turnja.

Autorica predstave Mladenka Gruica, voditeljica KUU-a Sveti Kliment iz Gornjeg Sitnog kod Žrnovnice za Radio Zadar je istakla:

- Sva svjedočanstva je gospodin Ante Milković sabrao u djelo "Naša Škabrnja" a ja sam nekako smogla hrabrosti i snage da sa svojim ljudima iz vrijedne kulturno-umjetničke udruge Sveti Kliment djelo i zaživi. Ovom predstavom odnosno živim svjedočanstvom želimo poručiti da žrtva nije zaboravljena.

Kroz ovo djelo prisjećamo se na poseban način nevinih žrtava Domovinskog rata, žrtava Škabrnje i zadarskog kraja. Sravnjena sa zemljom s više od osamdeset nedužnih stanovnika (četrdeset samo u jednom danu ) Škabrnja je svojom tragedijom postala i dio tragedije hrvatskog naroda i prema tome dio svakog od nas .Ove scenske slike nastale su prema potresnim svjedočanstvima i izjavama svjedoka, sudionika, a ujedno i žrtava zbivanja u Škabrnji 18.11.1991 koje je gosp. Ante Milković sabrao u djelo "Naša Škabrnja".

U drami "Škabrnjska golgota" prikazani su stvarni likovi i događaji. Njihova svjedočanstva o muci i vapaju, kriku i smrti koji se digao u visine. Nedužni težaci i njihove obitelji zatečene tog jutra, postaju mučenici. Ovim prikazom želimo poručiti da hrvatski mučenici i Škabrnja nisu zaboravljeni, a svojim zajedništvom njihovu žrtvu svjedočimo ljubavlju prema čovjeku, bližnjem i Domovini.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.