Kultura

Muzej antičkog stakla

Raskošna imaginacija Raoula Goldonija zablistala u Muzeju antičkog stakla

Raskošna imaginacija Raoula Goldonija zablistala u Muzeju antičkog stakla

U Muzeju antičkog stakla danas je svečano otvorena doista posebna izložba. Po prvi put na jednom mjestu okupljen je najveći broj staklenih skulptura Raoula Goldonija, označivši tako i proslavu 3. godine djelovanja Muzeja antičkog stakla, koji, iako ''mlad'', ravnopravno s drugim važnim institucijama Zadra oblikuje kulturni život grada.

Kipar, slikar, dizajner, Goldoni je rođen 1919. godine u Splitu, jedan je od pionira rada u staklu, jer već od 1961. godine sudjeluje u nizu staklarskih radionica u Muranu, gdje radi uporabne i ukrasne predmete, skulptorske slobodne oblike i kompozicije, te multiple od stakla.

Okupljanje 39 Goldonijevih reprezentativnih djela pomogao je i njegov sin, Luka Goldoni.

Nakon kratkog glazbenog uvoda profesora Glazbene škole Blagoje Bersa, ravnatelj MAS-a, dr. Ivo Fadić, pozdravio je sve posjetitelje, te posebno gradonačelnika grada Zadra, Zvonimira Vrančića, akademika Tonka Maroevića, Biserku Reuter, ravnateljicu Moderne galerije u Zagrebu, te Jasnu Damjanović, ravnateljicu Centra za kulturu Brača.

''Antičko i suvremeno staklo povezani, to je mjesto u kojem je Goldoni nezamjenjiv. I sam je govorio kako je za njega staklo najveći izazov. Prepoznao je značajke volumena i svjetlosti, dajući im 4. dimenziju. U crtežima je bio ozbiljan, no u staklu je bio opušteniji i razigraniji. Stvarao je obline organskog oblika, iz prirode, s njima se i modificirao. Prepuštao se ljepoti materije i ne možemo ne diviti se njegovoj raskošnoj imaginaciji'', kazao je akademik Tonko Maroević.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Vrančić, posebno se zahvalivši obitelji Goldoni.

''Tri godine Muzej antičkog stakla je s nama, i mogu kazati da je preskočio tzv.. ''dječje bolesti'', a njegov je utjecaj na kulturu grada Zadra izniman'', poručio je gradonačelnik. Luka Goldoni, umjetnikov sin, bio je posebno dirnut svečanim činom.

Izložbu možete pogledati do 31. kolovoza, a kako je bilo na samom otvorenju, pogledajte u fotogaleriji .


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.