Kultura

Svijet književnosti

Što otkrivaju pisma Ernesta Hemingwaya?

Što otkrivaju pisma Ernesta Hemingwaya?

Hemingway je pisma potpisivao s "Mr. Papa", a zbirka od 15 komada bit će izložena javnosti u knjižnici J.F. Kennedy u SAD-u

Novootkrivena pisma pisca Ernesta Hemingwayja opisuju koliko je bio uzrujan nakon smrti svoga mačka.

Proslavljeni autor bio je prisiljen uspavati mačka pod imenom Uncle Willie nakon što su mu u automobilskoj nesreći stradale dvije noge: "Morao sam ubijati ljude, ali nikad nikoga koga sam poznavao i volio 11 godina", napisao je prijatelju '50-ih godina prošlog stoljeća, javlja BBC.

Hemingway je pisma nekoliko godina razmjenjivao s Gianfrancom Ivancichem, mladim Talijanom kojeg je upoznao u Veneciji 1949. godine, a u njima je, između ostalog, pisao i o turistima koji posjećuju njegovu vilu na Kubi istog dana kad je bio primoran usmrtiti voljenog ljubimca:

"Još sam držao pušku i pokušavao im objasniti da su došli u krivom trenutku, da me pokušaju razumjeti i neka odu što prije". Jedan od posjetitelja navodno mu je odgovorio: "Stigli smo u vrlo zanimljivo vrijeme. U pravi čas da vidimo velikog Hemingwayja kako plače", požalio se pisac prijatelju.

Također, Hemingway se Ivanchichu ispričavao na kvaliteti pisama: "Volio bih da mogu pisati tako dobra pisma kao ti. Možda ne mogu zato što se potrošim pišući druge stvari".

Hemingway je pisma potpisivao s "Mr. Papa", a zbirka od 15 komada bit će izložena javnosti u knjižnici J.F. Kennedy u SAD-u.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.