Kultura

Austrijski velikan

Beč slavi 150. obljetnicu rođenja Gustava Klimta

Beč slavi 150. obljetnicu rođenja Gustava Klimta

Klimtovi osobni predmeti pružit će posjetiteljima uvid u njegov privatni život

U povodu 150. obljetnice rođenja Gustava Klimta, večeras se u bečkome Muzeju Leopold otvara izložba Klimt - izbliza i osobno. Uz djela, izloženi su i osobni predmeti iz ostavštine tog slavnog austrijskog slikara, prenosi HRT .

 

Kako bi što vjernije prikazao njegov život, muzej je izložio oko 700 eksponata, među kojima su mnogi crteži, skice i fotografije, a rekonstruiran je i njegov atelijer u bečkom Osmom okrugu.

Posjetitelji izložbe mogu pogledati i 400 razglednica koje je više od 20 godina slao svojoj životnoj suputnici, modnoj dizajnerici Emilie Floege, koja mu je bila i model.

Klimtovi osobni predmeti pružit će posjetiteljima uvid u njegov privatni život.

Za izložbu, koja će biti otvorena do 27. kolovoza, posuđena su djela iz mnogih muzeja i privatnih zbirki iz Austrije, Švicarske, Velike Britanije, SAD-a i Japana.

Gustav Klimt (14. srpnja 1862. - 6. veljače 1918.) slikar je koji se borio protiv svih pravila, buržoazije i ondašnjih običaja. Živio je gotovo na rubu skandala. Bio je, uz Egona Schielea, jedan od začetnika bečkoga Jugendstila i secesije. Slikao je većinom portrete, alegorijsko-simbolične kompozicije i krajolike.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.