Kultura

Večer talijanske kuhinje u restoranu Bruschetta

Nezaboravno putovanje Italijom kroz slasne i tradicionalne bruschette

Nezaboravno putovanje Italijom kroz slasne i tradicionalne bruschette

Bruschetta je jedan je od najstarijih, a opet najpoznatijih, talijanskih specijaliteta

Jučer je restoranu Bruschetta održana prava gurmanska fešta. Zajednica Talijana Zadar povela nas je na nezaboravno putovanje talijanskim regijama prezentirajući nam delicije tradicionalne talijanske kuhinje. Bila je ovo tek prva u nizu slasnih večeri koje će se nastaviti i narednih dana u mjesecu siječnju i veljači, svaki put u različitim gradskim restoranima.

Zajednica Talijana Zadar, u želji da popularizira i ljudima još više približi pravu, još nedovoljno upoznatu, tradicionalnu talijansku kuhinju, odlučila je organizirati niz gastro večeri s naglaskom na talijanske okuse, mirise i poeziju.

„Ovo je prva večera koju smo za sada pripremili. S obzirom da smo za početak odlučili prezentirati jako veliki broj raznovrsnih bruschetta, simbolično smo odabrali istoimeni restoran Bruschetta, i sam poznat po delicijama kako mediteranske, tako i dalmatinske kuhinje", rekla nam je predsjednica Zajednice Talijana Zadar, Rina Villani.

Feta prepečenog kruha ukombinirana s kockicama svježe rajčice sljubljene s okusima bosiljka, češnjaka, maslinova ulja,..., tzv. bruschetta, jedan je od najstarijih, a opet najpoznatijih talijanskih specijaliteta. Pravi je primjer zalogaja koji je u svojoj osnovi toliko jednostavan, a opet daje beskrajno mnogo mogućnosti u načinu pripreme, kombiniranju okusa i sastojaka. Savršeno je hladno predjelo, zalogaj, a ovisno o načinu pripreme, može biti i odličan "lagani" ručak/večera.

Priprema tradicionalnih talijanskih jela, koja smo imali prilike degustirati, bila je povjerena talijanskoj kuharici Beatrice di Lallo te kuharu Darku Bukarici. Također, na prvoj večeri predstavljena je i knjiga recepata "Venezia e Dalmazia" na hrvatskom jeziku, u nakladi Zajednice Talijana Zadar. Darko Dujela je ponudio degustaciju maslinovog ulja iz svoje uljare, između ostalog i ulje „Liburnum Carpaccio", a viši lektor na odjelu za talijanistiku Sveučilišta u Zadru, Velimir Žigo, dodatno je obogatio večer čitanjem poezije na talijanskom jeziku. Sve skupa je bilo popraćeno talijanskom glazbom.

Neka od jela koje su nam majstori talijanske kuhinje pripremili, bila su:

tzv. „majka svih bruschetta" - bruschetta s maslinovim uljem Darka Dujele, češnjakom (tal. Aglio e Oglio) s umakom Pesto Genovese, bruschetta s Pestom Genovese i lososom, bruschetta s malim pomidorima i dimljenom mozzarelom, bruschetta s kiselom kapulicom i mortadelom, bruschetta s mascarponeom, orasima, jabukom i gorgonzolom, bruschetta s miješanom paprikom (tri vrste paprike: crvena, zelena i žuta), bruschetta sa sušenim pomidorima, ovčjim sirom i kaparima, slane palačinke s mljevenim mesom , mozzarelom i bešamel umakom iz talijanske regije Abruzzo (vrsta lazanje, pripremile su ih studentice s Odjela za talijanistiku Sveučilišta u Zadru), rižoto od tikve, pašta s pomidorima i ricottom,...

Uz sve te delicije, Zajednica Talijana Zadar ponudila nam je vino iz regije Abruzzo, naziva „Prime Lune", najpoznatije vino tog kraja vinarije Ferruccio.

„Za ostatak restorana, u kojima ćemo održavati večeri talijanske kuhinje, nismo se još konačno dogovorili, ali na vrijeme ćemo obavještavati putem medija. Važno je naglasiti da će svaki put biti priređena drugačija večera, pripremljena od različitih namirnica. Nikada vas neće dočekati isto. Tako ćemo na jednoj od nadolazećih večeri ponuditi sve vrste „Pašta šuta", zatim kuhinju specifičnu za određenu talijansku regiju (a ima ih sveukupno 20, tako da postoji jako širok spektar jela),...", rekla je Villani.

Svaki put će se na drugačiji način prezentirati bogatstvo talijanske kuhinje koje ljudi u ovim krajevima još nisu imali prilike upoznati. "Jako se veselimo i nadamo se da će ljudi uživati. Uz jela, bit će ponuđena i različita talijanska vina: vino Toscano, vino Abruzzese, Emiliano,... svaki put iz druge talijanske regije."

GALERIJA SLIKA "Nadam se da ćemo na ovaj način ostvariti jednu lijepu suradnju sa zadarskim restoranima i ovim putem bi im se od srca zahvalila na gostoprimstvu. Ovim putem građanima grada Zadra želimo pokazati kako Zajednica Talijana Zadar uvijek ima temu koju može i želi prezentirati. Ove godine smo se odlučili za prezentaciju talijanske kuhinje, a narednih godina ćemo osmisliti isto nešto jednako privlačno, interesantno i suvremeno", zaključila je Rina Villani.

Sljedeća večer talijanske kuhinje održat će se 24 siječnja 2012., u restoranu Pet bunara, a nakon toga „guštat" će se i u restoranu Kornat.

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.