Kultura

'Novi život'

Maja Šimić: Našoj monopoliziranoj kulturi trebaju obrazovani talenti

Maja Šimić: Našoj monopoliziranoj kulturi trebaju obrazovani talenti

Kazalište slijepih i slabovidnih 'Novi život' djeluje u Zagrebu od 1948. godine, a do danas se razvilo u dramski ansambl koji ravnopravno sudjeluje na renomiranim kazališnim festivalima i čiji entuzijazam osvaja publiku.

Stalna suradnja i sustavni rad s profesionalnim redateljima rezultirali su brojnim nagradama. Osnivači su 'BIT'-a ('Blind In Theatre'), jedinog festivala kazališta slijepih u svijetu.

 

Na dramatizaciji Molierovog 'Škrca' za 'Novi život' radi Maja Šimić, redateljica iz Zadra koju pamtimo po izuzetnoj drami 'Željezo' u HNK Zadar, 'Grinchu' u KLZ, predstavi 'Buža' koja je do kraja napunila Kino Pobjedu, a osnivačica je umjetničke organizacije 'Dragon Teatar'.

Iako je veći dio komada u originalnom obliku, Šimić se posebno bavi reduciranjem i transformiranjem pojedinih scena u pokrete i ples za devet glumaca, približavajući se tako poetici Molierovog baroknog kazališta.

'Škrtac nije bio najbolje prihvaćen u vremenu kada je napisan. Plemstvo nije prihvatilo pisanje u prozi, pa je izveden tek 4 puta. Tek su kasnija stoljeća prepoznala ovo djelo kao aktualno i potentno za rad i prikazivanje', otkriva Šimić, pojašnjavajući kako se radi o tekstu na tragu apsurda i nadrealizma. 'Koegzistentnost visokog stila pisanja i commedie dell arte oduševljava i postavlja neizbježan komediografski uspjeh. Moliere je nesumnjivo majstor situacije i lika', ističe.

Vojin Perić u ulozi Harpagona
Igor Kučević u ulozi svih sluga u komadu Jacquesa, La Flecha, La Merluchea i Brindavoinea
Matija Major u ulozi Harpagonovog sina Cleante

Ružica Domić u ulosi kćeri Elise
Marijo Glibo u ulozi Valerea
Nikola Vujović u ulozi Anselmea
Miljenko Zeko u ulozi posrednika Simona i sudskog istražitelja
Dajana Biondić u ulozi Mariane
Anita Matković u ulozi Frosine

Ansambl je tek započeo s probama, pa Šimić još nije u mogućnosti kazati kada bi trebala biti premijera, no ona bi ipak trebala biti realizirana do kraja sezone.

'Atmosfera na probama je vrlo zanimljiva i energična. Glumci posjeduju neočekivno dobar smisao za humor; čula sam više viceva u par dana nego u zadnjih godinu', ne skriva oduševljenje Šimić.

Predstava 'Anđeli Babilona' za koju se također prihvatila režije, trenutno stagnira zbog teških uvjeta i opterećenosti glumaca 'Dragon Teatra' ostalim projektima.

'Nadam se da će se kazališna situacija i raspoloženje u Zadru popraviti na bolje i da će nažalost trenutno izmonopoliziranu kulturu ubuduće stvarati obrazovani i talentirani ljudi spremni na beskompromisnu kolegijalnost u amaterskom i profesionalanom radu', zaključuje Šimić.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.