Kultura

in memoriam

Preminuo Luciano Perić, dugogodišnji ravnatelj Baleta HNK Split

Preminuo Luciano Perić, dugogodišnji ravnatelj Baleta HNK Split
Facebook

U Splitu je 31. siječnja preminuo dugogodišnji solist i ravnatelj Baleta Hrvatskog narodnog kazališta Split i baletni pedagog Luciano Perić. Posljednji ispraćaj bit na Gradskom groblju u Zadru u petak, 3. veljače

Rođen u Zadru 24. siječnja 1940. plesač Baleta HNK Split postaje 1962. i kao zapaženi solist  djeluje sve do 1989. kada odlazi u plesačku mirovinu. Direktor Baleta HNK Split bio je od 1973. do 1979, te ponovno u razdoblju od 1980. do 1981.

Od polovice osamdesetih Luciano Perić vodi Plesni studio Glazbene mladeži Splita odgajajući kroz puna tri desetljeća generacije mladih plesnih talenata od kojih su mnogi kasnije ostvarili i zapažene profesionalne karijere u baletu splitskog kazališta.

Već u prvom razdoblju svog plesačkog angažmana Luciano Perić ostvaruje niz solističkih uloga, a pleše i u baletnim točkama opernih naslova. Odmah po dolasku u Don Quijoteu Ludwiga Minkusa (1968) pleše Prvog toreadora, a kao plesač solist pojavljuje se i u operi Nikola Šubić Zrinjski (1968) u koroegrafiji Franke Hatze Kuljiš, potom u Straussovom Šišmišu (1969) te u Spli'skom akvarelu i Maloj Floramye (1971), da bi kao baletni solist nastavio ulogama Malateste u Francesci da Rimini (1970) Čajkovskoga, u baletnoj večeri Taso gale no hito bito (1971), u Adamovoj Giselle (1972)...

Slijede Rapsodija u plavom / Amerikanac u Parizu / Bolero (1974) u korografiji Miljenka Štambuka gdje Luciano Perić bilježi solističke uloge u  sva tri dijela predstave. Od 1974. možemo ga pratiti i kao Johnnyja u Spli'skom akvarelu u režiji Tomislava Kuljiša i koreografiji Miljenka Štambuka. U diptihu Silvija Bombardellija Grob u žitu / Krvoproljeće (1975) Luciano Perić ostvaruje ulogu Čovjeka u Krvoproljeću. U Bizet – Šćedrinovoj Carmen (1976), u koreografiji Miljenka Štambuka Perić nastupa u ulozi Don Joséa. U baletu Lea Delibesa Coppélia (1979), u koreografiji Jitka Ivelje, Perić igra Coppeliusa.

U vrijeme kad ravna Baletom HNK Split Perić se, često istovremeno, pojavljuje i kao solist i kao asistent korografa te bilježi nove zapažene nastupe u nizu predstava:
U Francesci da Rimini (1981 - kor. Franjo Horvat; asist. kor. Luciano Perić) uz Minku Kamberović kao Francescu, Luciano Perić je Gianciotto Malatesta, a u Licitarskom srcu se pojavljuje kao Licitar.

Perić je plesački prisutan i u Lizistrati Silvia Foretića (1982), zatim u Giselle Adolphea Adama (1982) u ulozi Hilariona, u diptihu Igora Stravinskog Petruška / Žar ptica (1983), Perić u Petruški nastupa u ulozi Mađioničara, u diptihu Claude Debussy: Kutija igračaka i Maurice Ravel: Daphnis i Chloé (985), Perić je asistent koreografa Dragutina Boldina. U Don Kihotu Ludwiga Minkusa (1985), Perić igra naslovnu ulogu. U Đavlu u selu Frana Lhotke (1986), u koreografiji Pia i Pine Mlakar, Perić se pojavljuje u lozi Ujaka. Slijedi potom i uloga Thomasa u Heroldovoj Vragolastoj djevojci (1988) u koreografiji Normana Dixona te konačno uloga Grofa Capulettija u Romeu i Juliji Sergeja Prokofjeva (1989) u koreografiji Dimitrija Parlića.

Pogreb će se održati na Gradskom groblju u Zadru u petak 3. veljače, a ispraćaj pokojnika bit će na splitskom groblju Lovrinac istoga dana u 9:45 sati.


Reci što misliš!