Kultura

Nagrada

Bilosniću najprestižnija nagrada za poeziju 'Tin Ujević'

Bilosniću najprestižnija nagrada za poeziju 'Tin Ujević'

Nagrada 'Tin Ujević' bit će uručena književniku Tomislavu Marijanu Bilosniću 5. srpnja u Vrgorcu, u rodnome mjestu Tina Ujevića, i na rođendan velikog pjesnika

Na godišnjoj skupštini Društva hrvatskih književnika u subotu 6. lipnja, dodijeljena je nagrada za poeziju 'Tin Ujević' zadarskom pjesniku Tomislavu Marijanu Bilosniću. Nagrada 'Tin Ujević', smatra se najprestižnijom nagradom u hrvatskom pjesništvu.

Na natječaj za nagradu 'Tin Ujević' pristiglo je 67 zbirki, a Prosudbeno povjerenstvo, izdvojilo je šest zbirki u uži izbor. Uz Bilosnićeve 'Molitve', to su zbirke Tomislava Domovića, Veselka Koromana, Petra Opačića, Anđelka Vuletića i Anke Žagar.

Povjerenstvo je zbirku pjesama 'Molitve' Tomislava Marijana Bilosnića, ocijenilo slijedećom ocjenom:

'Najnovija zbirka pjesama zadarskog pjesnika Tomislava Marijana Bilosnića, a objavio ih je dosad preko dvadeset, u njegovom vlastitom opusu predstavlčja najviši domet. Temeljeći pjesnički govor na prirodnom ustrojstvu rečenica suvremenog standarda te povezujući ih u nadrečenično jedinstvo blisko svakopdnevnorazgovornom stilu, pjesnik Bilosnić slijedi matičnu struju hrvatskoga pjesništva, ne usitnjujući slog putem leksičke razmrvljenosti i ne prepuštajući ga, s druge strane, nekontroliranoj bujici rezlikovne proze. Bilosnić je pristaša one struje, koja suvremeno hrvatsko pjesništvo vidi kao prirodno komuniciranje na sređenu jeziku i uz njegove predajom posvećene tradicionalne prozodijske osobine. Potrebno je to bilo reći, jer se pomodne struje tog pjesdništva nerijetko klone baš prirodnosti jezičnog sustava.

Bilosnić se služi brojnim kompozicijskim postupcima, pa mu se u tom smislu stihovi slažu u rasponu od najmanjih struktura haikua, preko pjesama srednje veličine, do opsežnih poema.

Glede sadržajne strane, Bilosnićeve 'Molitve' doista su taj, tako obilježeni, oblik obraćanja numinoznome. Posvećene samom načelu stvarnosti, molitveni su govor upravljen najvišem načelu, Tvorcu svega svijeta, te svima posvećenima, koji su za ovozemnog života znali mukotrpnu ljudsku narav stapati s božanskim zakonima.

Sastavivši skoro cijelu zbirku od preko šezdeset pjesama od niza autorski ispjevanih molitava, Tomislav Marijan Bilosnić taj razvedeni sklop razgovora s božanskim načelom ostvaruje upravo iz svakodnevnih situacija, iz stanja ranjene ljudske duševnosti oskvrnute mnogobrojnim zlostima suvremena svijeta i njegove bolesne civilizacije. Pustošne nevolje, rat, izgubljena veza čovjeka i njegova Tvorca, takva su temeljna stanja, iz kojih se pjesnička molitva uzdiže kao znak pojedinčeva uvida u nesklapnosti svijeta, njegova pouzdanja u mogući smisao, i nade u njegovo novo pronalaženje vlastitim životom'.

Nagrada 'Tin Ujević' bit će uručena književniku Tomislavu Marijanu Bilosniću 5. srpnja u Vrgorcu, u rodnome mjestu Tina Ujevića, i na rođendan velikog pjesnika.


Reci što misliš!